Blog

Het Holland Festival team aan het woord: Liza Meulenbroek, Coördinator Jonge Begunstigers

Door: Holland Festival

30.6.2020

Liza Meulenbroek.jpg

Liza Meulenbroek over persoonlijk contact in tijden van Corona
Samen met het team werk je het hele jaar toe naar dat ene moment, de festivalperiode. Dan kunnen we iedereen, en speciaal de (toekomstige) Vrienden en partners, aantonen hoe bijzonder het Holland Festival wel niet is. Ik ben mij er enorm van bewust dat ik in een luxepositie verkeer en de mogelijkheid heb om ieder jaar met de allergrootste fans van het Holland Festival te genieten van internationale podiumkunst van wereldklasse. Het samen zien van toonaangevende en gedurfde voorstellingen van makers van over de hele wereld leidt vaak tot onvergetelijke momenten en interessante gesprekken. De voorpret begint zodra de voorstellingen bekend zijn gemaakt. Iedereen staat te trappelen om een duik te nemen in de programmering. Niet alleen de directe beleving van podiumkunst, maar ook de algehele ervaring blijft vaak lang resoneren bij iedereen.  

Dit jaar loopt alles anders. Vanwege de maatregelen als gevolg van het Coronavirus is het fysieke festival geannuleerd. Hetgeen wat podiumkunst zo uniek maakt en waar veel Vrienden (en ikzelf) naar uitkijken, het live-aspect, de gedeelde beleving en het contact tussen de maker en het publiek, vervalt. Mijn eerste reactie was stilte, gevolgd door ongeloof en een dikke vette ‘NEE, dit mag niet! Wat nu?!’ Ook de belangrijke contactmomenten (en wervingsmomenten) in aanloop naar het festival vielen weg. Dit vereiste creatief denken, maar juist in deze bizarre tijd wil je iedereen zo goed mogelijk informeren en betrekken. Zij steunen het festival en hebben recht op openheid en helderheid. Ik denk dat wij daar met de organisatie in zijn geslaagd. Bovendien ben ik er trots op dat het Holland Festival heeft besloten om ook in deze periode zichtbaar te blijven met een online programmering. Zo blijft de kern van het festival, het (alternatieve) werk van de makers, toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen.  

Wat ik mooi vind is dat de ontregeling van ons dagelijks leven het beste in mensen naar boven haalt. Het idee dat we het samen moeten oplossen, overheerst. Dit werd mij des te duidelijker in alle telefonische gesprekken en e-mails met de Vrienden. Het was echt fantastisch om zoveel hartverwarmende reacties te ontvangen en nogmaals te horen waarom zij het festival steunen. Ze geloven allemaal in de kracht van podiumkunst en in het Holland Festival. Én dit blijven zij doen ondanks de afgelasting van het fysieke festival. Het festival bruist mede dankzij hen!  

Ik ben erg nieuwsgierig wat ze van het online programma vinden en kijk uit naar de enthousiaste en energieke nabeschouwingen. Dit jaar helaas niet in levenden lijve, maar via Zoom, e-mail of over de telefoon.   

HF BLOG