Ga naar de hoofdcontent

Angélique Kidjo en Nicolas Stemann associate artists Holland Festival 2022

PERSBERICHT: 27-10-2021

Angélique Kidjo en Nicolas Stemann associate artists Holland Festival 2022

De associate artists voor de 75e editie van het Holland Festival in 2022 zijn de Frans-Beninse zangeres Angélique Kidjo (1960) en de Duitse theaterregisseur Nicolas Stemann (1968). Het Holland Festival werkt voor het vierde jaar op rij samen met associate artists die worden betrokken bij de totstandkoming van een deel van het festivalprogramma. 

Emily Ansenk, directeur Holland Festival: 'Het festival kiest met Kidjo en Stemann voor twee associates die in heel verschillende disciplines werken, maar allebei brede artistieke en maatschappelijke interesses hebben die genre- en landsgrenzen overstijgen. Dit uit zich onder meer in hun vele samenwerkingen met de meest uiteenlopende kunstenaars. Met hun actuele werk en grote netwerk bieden zij het festival waardevolle ingangen ter verdieping en verbreding van de programmering. In nauwe samenwerking met hen worden mogelijkheden verkend om komend festival zo vernieuwend en relevant mogelijk werk live te presenteren.’ 

Nieuw en/of bestaand eigen werk van beide kunstenaars neemt tijdens het festival een centrale rol in de programmering in. Kidjo werkt momenteel aan de muziektheatervoorstelling Yemandja – a story of Africa, een coproductie van het Holland Festival. Geïnspireerd door haar voorouders, haar familie en de veerkracht van Afrika, zingt en acteert Kidjo zelf in dit verhaal over het onrecht van de slavenhandel. 

Met Stemann onderzoekt het festival de mogelijkheden om onder andere werk te tonen met tekst van de Oostenrijkse (toneel)schrijver Elfriede Jelinek, met wie hij sinds het begin van zijn loopbaan een artistieke band heeft. Zoals de opera Kein Licht die Stemann samen maakte met componist Philippe Manoury op een libretto van Jelinek, over de menselijke invloed op het klimaat en daaruit voortkomende rampen. 

De uit Benin afkomstigezangeres Angélique Kidjo (1960, Ouidah) is volgens Time Magazine, dat haar onlangs in zijn overzicht van de 100 meest invloedrijke personen opnam, 'Afrika's belangrijkste diva.’ De BBC plaatste de viervoudig Grammy-winnares op de lijst van de 50 meest iconische figuren van het continent en The Guardian noemde haar een van de 100 meest inspirerende vrouwen ter wereld. Kidjo staat bekend om haar uiteenlopende werk. Ze vermengt moeiteloos West-Afrikaanse invloeden met elementen uit de Noord-Amerikaanse R&B, funk en jazz uit Europa en Latijns-Amerika. Haar muzikale interesse strekt zich uit van pop tot jazz, tot Franse chansons en klassieke muziek. Sinds haar vertrek uit Benin omstreeks 1980 woont en werkt ze afwisselend in Frankrijk en de Verenigde Staten. Ze zingt in het Engels, Frans en Yoruba en werkt samen met vele artiesten als het Kronos Quartet, Alicia Keys, Bono, Philip Glass, Ziggy Marley, Youssou N'Dour en Questlove. Op haar nieuwste album Mother Nature werkt ze met jonge Afrikaanse sterren als Burna Boy en Yemi Alade. 

Kidjo licht haar rol als associate artist toe: 'Deze opdracht vind ik erg opwindend. Ik heb mijn hele carrière besteed aan het bouwen van bruggen tussen verschillende culturen, verschillende muziekstijlen en verschillende generaties, het laten zien van de diepte en de schoonheid van Afrikaanse nummers. Ik voel dat het Holland Festival de perfecte plek is om dat werk uit te breiden naar verschillende kunstvormen en om een Afrikaans perspectief te bieden in een tijd waarin we ontdekken hoezeer onze levens met elkaar verweven zijn.' 

Nicolas Stemann (1968, Hamburg) is een van de grote regisseurs van het hedendaagse Duitse toneel. Hij speelde veel in bands totdat hij met een studie filosofie begon, waarna hij theaterregie studeerde in Hamburg en Wenen. Hij heeft een bijzondere samenwerking met Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek en maakte ensceneringen van meerdere teksten van haar hand. In het Holland Festival waren van hem eerder de voorstellingen Babel (2007) en Die Schutzbefohlenen (2014) te zien, beide met tekst van Jelinek. Ook maakte hij gedurfde bewerkingen van diverse klassieke teksten, met oog voor de vele politieke ontwrichtingen van onze tijd. Voor Faust I + II (2012)werd Stemann door het tijdschrift Theater Heute verkozen tot regisseur van het jaar. Zijn constante drijfveer is om tegenstrijdige en onverzoenlijke bewegingen in de wereld met elkaar in verband te brengen. Hij stelt het theater graag open voor muziek en andere kunstvormen, om met verschillende disciplines te experimenteren. Samen met Benjamin von Blomberg is Stemann momenteel artistiek directeur van het Schauspielhaus Zurich. Met hun aantreden brachten ze zeven huisregisseurs mee die het artistieke profiel van het huis mede vormgeven: Alexander Giesche, Suna Gürler, Trajal Harrell, Yana Ross, Christopher Rüping, Leonie Böhm en Wu Tsang.  

Stemann over zijn rol als associate artist: 'Ik voel me vereerd en enorm blij met deze geweldige kans: het presenteren van mijn werk en een keuze uit producties van makers die verbonden zijn aan ons theater in Zürich is mij zeer dierbaar! Ook ben ik benieuwd in hoeverre deze samenwerking weerklank zal vinden in belangrijke debatten in Nederland, zoals over de strijd voor een rechtvaardiger klimaatbeleid. Het is onze plicht als kunstenaar om na te denken over hoe we kunnen bijdragen aan dit brandende vraagstuk.' 

Jaarlijkse samenwerking
Sinds 2019 werkt het Holland Festival jaarlijks samen met een of twee associate artist(s). Het festival belicht behalve hun werk ook thema’s die voor hen van betekenis zijn, evenals aan hen gerelateerde kunstenaars. Naast dit programma met en rondom de associate artists brengt het Holland Festival werk van andere spraakmakende en relevante kunstenaars. Eerdere associate artists waren Gisèle Vienne en Ryuichi Sakamoto in 2021, Bill T. Jones in 2020 en Faustin Linyekula en William Kentridge in 2019. 

De 75e editie van het Holland Festival vindt plaats in juni 2022.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie/niet voor publicatie:
Voor informatie en foto’s kunt u contact opnemen met Zuwena Venhuis, perscoördinator
e-mail: [email protected] of mobiel +31 6 48 33 32 16