Emily Ansenk

Emily Ansenk

Welkom bij het Holland Festival, het internationale podiumkunstenfestival dat van 3 tot en met 26 juni in Amsterdam plaatsvindt. Het Holland Festival bestaat dit jaar vijfenzeventig jaar. Internationale verbinding is sinds 1947 een belangrijke doelstelling van het festival, het is zelfs de reden waarvoor het kort na de oorlog is opgericht. Die behoefte aan de verbindende kracht van kunst wordt, zeker in de huidige tijd, weer extra sterk gevoeld.

Al vijfenzeventig jaar toont het Holland Festival live podiumkunst die anders niet in Nederland te zien zou zijn geweest, en vanaf het begin zet het festival de makers daarbij centraal. Sinds 2019 werkt het met associate artists. Dit jaar zijn dat de Frans-Beninse zangeres Angélique Kidjo (1960) en de Duitse theaterregisseur Nicolas Stemann (1968). Van beiden is nieuw en recent werk te zien. Ook hun professionele netwerk en brede interessegebieden vinden hun weg in de programmering. Speciale aandacht is er dit jaar voor twee actuele en relevante focusgebieden: klimaat en representatie. In het inspirerende en verrassende programma van 2022 zijn mooie internationale samenwerkingen tot stand gekomen en er worden waardevolle bruggen gebouwd tussen genres en culturen. Naast voor het festival bekende namen als Heiner Goebbels, Ben Frost, Tiago Rodriques, Sami Yusuf, Mary Finsterer, Robin de Raaff, Philippe Manoury, Trajal Harrell en Abd Al Malik, zijn er ook vele nieuwe namen te ontdekken, als regisseurs Wu Tsang en Christopher Rüping en zangeressen Zeynab Abib en Wallen. Door veel kunstenaars wordt aandacht besteed aan de waarde en kwetsbaarheid van de natuur en er is oog voor energiezuinig produceren. Duurzaamheid zit hem bovendien in het stilstaan bij, en ruimte maken voor perspectieven die in de geschiedenis niet vaak genoeg gehoord en gezien zijn. Het Holland Festival is voor iedereen.

Tot aan het festival zal wekelijks nieuwe, interessante inhoud aan de website worden toegevoegd. We wensen iedereen veel plezier met lezen over, en kiezen van bij te wonen voorstellingen en evenementen. Graag tot juni!

Emily Ansenk
Directeur Holland Festival