Over HF

Informatie over Holland Festival.

Wij geloven dat kunst een wezenlijk en onmisbaar bestanddeel van het leven vormt of zou moeten vormen. Om haar intrinsieke kracht en waarde als ‘kunst om de kunst’, maar ook omdat kunst mens- en wereldbeelden kan tonen die onze blik veranderen en verrijken.

Kunstenaars die wij uitnodigen, werken internationaal, overschrijden vaak de grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines, schuwen het grote gebaar niet en staan middenin de maatschappij. Naast het presenteren van grote namen zoals Igor Stravinsky en Karlheinz Stockhausen, Robert Wilson en Fairouz, is het festival er op gericht om de nieuwe sterren te presenteren. In de afgelopen jaren waren dat bijvoorbeeld Simon Stone, Christiane Jatahy en Joël Pommerat. In 2018 introduceerde het festival in Nederland: de Franse theaterregisseur Caroline Guiela Nguyen met Saigon, de Frans-Vietnamese choreografe Anne Nguyen (Kata en Danse des guerriers de la ville) en de Franse regisseur Mohamed El Khatib met het documentaire werk Stadium

Het Holland Festival zorgt voor onvergetelijke ervaringen, en toont via de verbeelding van de kunstenaars een glimp van wat of hoe de wereld is en zou kunnen zijn. Het festival biedt ‘serious pleasure’ aan een nieuwsgierig, breed en divers publiek.

RAAD VAN TOEZICHT
Martijn Sanders, voorzitter
Gert-Jan van den Bergh
Jet de Ranitz
Tom de Swaan
Astrid Helstone
Clarice Gargard

DIRECTIE
Emily Ansenk, directeur


PROGRAMMERING
Annemieke Keurentjes, programming director theater & dans
Jochem Valkenburg, programming director muziek en muziektheater
Ravian van den Hil, programmamaker

COMMUNICATIE & MARKETING
Norbert Bode, hoofd
Erna Theys
Gertjan Pruim
Runa Stam, ticketingcoördinator
An De Ridder, perschef
Henny Knap-Go, archivaris

DEVELOPMENT
Leonie Kruizenga, hoofd
Liza Meulenbroek
Manon Schreurs, HF Young
Berbe Maltha


PRODUCTIE
Han van Poucke, hoofd
Ad van der Koog
Hidde Bisschop

TECHNISCHE PRODUCTIE
Peter Romkema, coördinator
Tiedo Wilschut

FINANCIËN
Servaas Hensen, hoofd
Joke van der Helm
Ellen Bijsterbosch


BUREAUMANAGEMENT
Rianne Meehan, directiesecretaresse 
Marian van Wijngaarden

Martijn Sanders, voorzitter
Martijn Sanders was tot 2006 directeur van het Concertgebouw Amsterdam en is sindsdien als adviseur en/of toezichthouder betrokken bij diverse bedrijven en instellingen. Op 11 maart 2009 is Martijn Sanders benoemd tot voorzitter van het bestuur, nu Raad van Toezicht, van Stichting Holland Festival. De voorzitter van de Raad van Toezicht is tevens voorzitter van de Board of Governors die op 3 juni 2010 is opgericht.
Naast dit voorzitterschap bekleedt Sanders ook de volgende functies: bestuursvoorzitter van de Rembrandt Vereniging, het Internationaal Franz Liszt Piano Pianoconcours; voorzitter Stichting Erasmusprijs en Intermusica, lid bestuur Armando Stichting en Gergiev Festival Rotterdam; member of the Artistic Committee of the Borletti-Buitoni Trust Foundation en lid College van Toezicht op het Auteursrecht. Sinds medio 2014 is hij tevens als senior associate verbonden aan het bureau Efesai (voorheen Wonderbird). 

Gert-Jan van den Bergh
Gert-Jan van den Bergh is oprichter van Berg Stoop & Sanders Advocaten te Amsterdam en voorzitter van het Bestuur van de Stichting Jan Pietersz.Huis. Voorheen was hij werkzaam bij Olwine Connely Chase O’Donell Wyher in New York en bij Stibbe in de praktijkgroep Intellectuele Eigendom. Daarnaast was hij Raadsheer Plaatsvervanger Hof Amsterdam, Voorzitter bestuur Prins Bernhard Cultuurfonds afd. Amsterdam, lid bestuur van de Stichting Het Rembrandthuis Amsterdam, lid bestuur van het Orkest Amsterdam Sinfonietta, lid bestuur Vrienden van het Nexus Instituut en van The International Gustav Mahler Foundation. 

Mavis Carrilho
Mavis Carrilho is zelfstandig adviseur en executive coach. Zij heeft ruim twintig jaar ervaring als organisatieadviseur en interim-manager in de profit- en non-profitsector. Op 10 september 2010 is Mavis Carrilho toegetreden tot bestuur/Raad van Toezicht Stichting Holland Festival. Daarnaast maakt zij deel uit van de Raad van Toezicht van het Fonds Podiumkunsten, is zij voorzitter van de Week van de Amateurkunst en penningmeester van Stichting Julius Leeft. Verder is zij commissaris bij woningcorporatie Ymere. 

Astrid Helstone is arbeidsrechtadvocaat en partner bij advocatenkantoor Stibbe in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in procesvoering en advisering over individuele en collectieve arbeidsrechtelijke kwesties. Tevens is zij Certified Pension Lawyer (CFL). Op 5 oktober 2018 is zij benoemd als lid van de raad van toezicht van Stichting Holland Festival. Astrid bekleedde diverse toezichthoudende en bestuursfuncties in de culturele sector en is op dit moment bestuurslid van  Amsterdam Sinfonietta. 

Jet de Ranitz

Jet de Ranitz is Voorzitter College van Bestuur, van Hogeschool Inholland. Voorheen bekleedde zij onder andere de volgende functies: Voorzitter College van Bestuur van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Zakelijk Directeur van het Nederlands Dans Theater te Den Haag en directeur van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Tilburg University. Huidige nevenfucties zijn ondermeer: Lid Regiegroep ‘Agenda Stad’, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Voorzitter Jury Excellente Scholen, Inspectie van het Onderwijs.

Tom de Swaan
Tom de Swaan is Chairman of the Board of Directors van Zurich Insurance Group. Hij is Vice-Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke DSM N.V., Voorzitter Raad van Toezicht van het Antoni van Leeuwenhoek - Nederlands Kankerinstituut, Chairman van de Board of Trustees van het van Leer Jerusalem Institute. Hij is bovendien lid van het Bestuur cq  Raad van Toezicht van diverse culturele instellingen (Holland Festival, Liszt Concours, Erasmus Prijs). De heer de Swaan was in het verleden naast zijn professionele werkzaamheden reeds actief bestuurlijk betrokken bij vele theater-, muziek- en culturele organisaties zoals o.a. het Joods Historisch Museum, de Nederlandse Opera, het Concertgebouworkest, het Muziektheater en de Vereniging Hendrick de Keyser.

Annet Lekkerkerker

Annet Lekkerkerker is sinds 1 oktober 2009 zakelijk directeur van Stichting Holland Festival, en sinds augustus 2018 algemeen directeur. Zij is lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Muziek- en Danscentrum den Haag, bestuurslid van de Sikkens Foundation, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Stichting Toneelschuur/Toneelschuurproducties. Zij heeft zitting in de NTR Adviesraad en de commissie van Advies van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij is voorzitter van het ACI (Amsterdams overleg Culturele Instellingen).

Jaarverantwoording

Jaarverantwoordingen worden na goedkeuring van de account gepubliceerd. Aan de rechterkant van de pagina is de jaarverantwoording in PDF te openen.

Beleidsplan

Het beleidsplan 2017 - 2020 van het Holland Festival is aan de rechterzijde van de pagina in in PDF te openen.

Eerste voorstelling

De eerste voorstelling van het Holland Festival vond plaats op 15 juni 1948 in de Stadsschouwburg Amsterdam. Uitgevoerd werd Pelléas et Mélisande door de Wagnervereeniging (met een geheel Franse rolbezetting)

Genres

Het Holland Festival toont klassieke en eigentijdse muziek, opera, muziektheater, klassiek en eigentijds theater, dans, multidisciplinaire theaterproducties, popmuziek, wereldmuziek, film en incidenteel presentaties van diverse beeldende kunstvormen.

Locaties / accommodaties 2014

Muziekgebouw aan 't IJ, Nationale Opera & Ballet, Stadsschouwburg Amsterdam, Westergasfabriek (Zuiveringshal West, Transformatorhuis, Gashouder), Het Concertgebouw, Koninklijk Theater Carré, Ziggo Dome, Bimhuis, Theater Bellevue, Amsterdam Roest / Van Gendthallen, Food Center Amsterdam, Looiersgracht 60, Oosterpark, DoubleTree by Hilton Hotel, Vondelpark Openluchttheater, Universiteitstheater, SPUI25 EYE, Comedy Theater in de Nes, De Nieuwe Anita, CREA, ICK-studio, passage Rijksmuseum Amsterdam.

Aantal bezoekers

Jaar  Periode

Aantal producties / voorstellingen

Aantal bezoekers  Toelichting
2015 30 mei - 23 juni  45 producties, 100 voorstellingen  69.000  
2014 1 - 29 juni

56 producties, 159 voorstellingen

115.000  inclusief 33.000 bezoekers van War Horse
2013 1 - 28 juni

47 producties, 112 voorstellingen

69.500  
2012 1 - 28 juni 52 producties, 120 voorstellingen 74.000  
2011 1 - 26 juni 52 producties, 164 voorstellingen 86.026  
2010 1 - 23 juni 53 producties, 112 voorstellingen 69.408  
2009 4 - 28 juni 39 producties, 94 voorstellingen 73.139  
2008 31 mei - 22 juni 43 producties, 93 voorstellingen 71.593  
2007 29 mei - 24 juni 42 producties, 92 voorstellingen 70.431 60-jarig jubileum
2006 2 - 25 juni 42 producties, 101 voorstellingen 65.000  
2005 1 - 26 juni 36 producties, 71 voorstellingen 65.765  
2004 4 - 27 juni 29 producties, 77 voorstellingen 95.450 incl. Amsterdam Roots Festival
2003 5 - 29 juni 36 producties, 177 voorstellingen 105.362 incl. Amsterdam Roots Festival
2002 7 - 22 juni 9 producties, 22 voorstellingen 71.054 kleine editie, incl. Amsterdam Roots Festival

Het Holland Festival is per 1 februari 2020 op zoek naar twee communicatief vaardige 

STAGIAIRS PERS & PUBLICITEIT

Het Holland Festival is sinds 1947 het festival voor de internationale podiumkunsten in Nederland. In de maand juni brengen wij uitzonderlijke en spraakmakende voorstellingen en concerten op de Amsterdamse podia. Voorstellingen van internationaal niveau, meestal uit het buitenland, op het gebied van muziek, opera, muziektheater, theater en dans. Voorstellingen die in de regel niet in het reguliere theateraanbod te zien zijn en die tot nadenken aanzetten en bezoekers inspireren. 

De stagiair Pers & Publiciteit houdt zich bezig met het genereren van vrije publiciteit: het samenstellen en verspreiden van persmateriaal, het verwerken van de accreditaties en het creëren van publiciteit in de geschreven media, rtv en online. 

In eerste instantie assisteer je de perschef en verricht je werkzaamheden voor de afdeling Communicatie & Marketing. Daarnaast is er ruimte voor een onderzoek: een onderwerp kan in overleg worden bepaald. 

Wij zoeken twee communicatief vaardige stagiairs, die zelfstandig kunnen werken, initiatief tonen, niet terugdeinzen voor een pittig werkklimaat en graag de handen uit de mouwen steken. Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is essentieel. Studierichting: Journalistiek, Communicatie, Media en Cultuur, Media en Informatie, Algemene Cultuurwetenschappen, Theaterwetenschap, Muziekwetenschappen, Europese Studies of een verwante studie.

De stageperiode is van 1 februari t/m 30 juni 2020. Van 1 februari tot 1 mei behelst de stage 28 tot 32 uur per week en van 1 mei tot 1 juli is de stage voltijds. 

Wij bieden een inspirerende, leerzame en hectische werkomgeving. Ons kantoor is gevestigd in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. De stagevergoeding bedraagt 
€ 450,- per maand voor 5 dagen in de week. 

Sollicitaties voorzien van motivatie en curriculum vitae kun je sturen aan Holland Festival An De Ridder, Perschef, [email protected]. Voor meer informatie kun je contact opnemen met An De Ridder, telefoon (020) 788 21 37 op ma, di en woe. 

De stagiair(e) valt onder de afdeling Communicatie & Marketing, stagebegeleider is het hoofd Communicatie en Marketing.

Aanmelden kan tot 21/12/2019.

Het Holland Festival is per 1 april op zoek naar een communicatief vaardige 

STAGIAIR PRODUCTIE

Het Holland Festival is sinds 1947 het festival voor de internationale podiumkunsten in Nederland. Dankzij het Holland Festival worden internationaal geroemde voorstellingen op het gebied van opera, theater, dans en muziek gehaald die anders aan Nederland voorbij zouden gaan. Het is een toonaangevend festival dat met het Edinburgh International Festival, de Wiener Festwochen en het festival d’ Avignon tot de belangrijkste Europese festivals wordt gerekend. 

Dit festival wordt georganiseerd door een springlevend productieteam, een dynamische combinatie van ervaren producenten en jonge heldere aanpakkers. Voor alle medewerkers geldt: dit is een fantastische plek om te werken, en dat voel je. Je werkt hard mee in een enthousiasmerend team. Kortom: een stageplek die je niet gauw vergeet. 

Als stagiair(e) werk je nauw samen met een van de HF producenten. Je wordt gekoppeld aan de producent die het programma in ITA (Internationaal Theater Amsterdam), of in het Muziekgebouw onder zijn/haar hoede heeft. Of je assisteert de producent bij een van de locatieprojecten. Je ondersteunt hem/haar bij de laatste voorbereidingen voor het festival: het finetunen van festivalschema’s voor de festivallocatie(s), bijhouden van lijsten voor en verzorging van catering, transporten, welkomst- en infopakketten, pick ups en transfers van en naar luchthaven en hotel, en alle andere noodzakelijke acties. 

Tijdens het festival ben je een belangrijke schakel in het opvolgen van alle taken om ervoor te zorgen dat het programma op de betreffende locatie soepel en plezierig verloopt, zowel voor als achter de schermen. Je voert zelfstandig een groot deel van de taken uit, maar altijd onder verantwoordelijkheid van de producent. 

Wij zoeken een communicatief vaardige stagiair(e), die zelfstandig kan werken, initiatief toont, niet terugdeinst voor een pittig werkklimaat en graag de handen uit de mouwen willen steken. Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is essentieel.

De stageperiode is in principe van 1 april t/m 30 juni 2020. Een latere aanvangsdatum is bespreekbaar. De stagiair(e) werkt in april 3 a 4 dagen per week, in mei 4 à 5 dagen per week. Tijdens het festival in de maand juni werkt de stagiair full time. 

Wij bieden een inspirerende, leerzame en hectische werkomgeving. Ons kantoor is gevestigd in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. De stage vergoeding bedraagt € 450,- per maand voor 5 dagen in de week. 

Sollicitaties voorzien van motivatie en curriculum vitae kun je sturen aan de heer H. van Poucke, [email protected]. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Han van Poucke, hoofd productie, telefoon (020) 788 21 06.

Het Holland Festival is op zoek een accurate

STAGIAIR HOLLAND FESTIVAL ARCHIEF
o.a. HOLLAND FESTIVAL PARELS 

Het Holland Festival is sinds 1947 het festival voor de internationale podiumkunsten in Nederland. In de maand juni brengen wij uitzonderlijke en spraakmakende voorstellingen en concerten op de Amsterdamse podia. Voorstellingen van internationaal niveau, meestal uit het buitenland, op het gebied van muziek, opera, muziektheater, theater en dans. Voorstellingen die in de regel niet in het reguliere theater- en muziekaanbod te zien zijn en die tot nadenken aanzetten en bezoekers inspireren. 

Het Holland Festival heeft door zijn rijke historie een groot archief opgebouwd dat de komende jaren steeds verder wordt ontsloten. Onderdeel hiervan is het publiceren van TV-fragmenten onder de naam Holland Festival Parels, dat wordt gerealiseerd in samenwerking met de VPRO en andere belanghebbenden. 

De stagiair Archief houdt zich o.a. bezig met het ontsluiten van nieuwe televisiefragmenten. Hiervoor zoekt de stagiair in overleg met het hoofd Communicatie & Marketing en de perschef, een aantal fragmenten uit, regelt in samenspraak met de juridische afdeling van de VPRO de clearing van de rechten, maakt beschrijvingen van de fragmenten voor social media en publiceert de fragmenten in overleg met de Communicatie-afdeling van de VPRO. Daarnaast is er ruimte voor onderzoek: een onderwerp kan in overleg worden bepaald. 

Naast bovenbeschreven taak gaat de stagiair ook aan de slag met het aanvullen van het online archief met foto- en tekstmateriaal. Het controleren van het archief op ontbrekende stukken en fouten en het vergelijken met andere bestaande online databases op zoek naar onregelmatigheden. 

Wij zoeken een communicatief vaardige stagiair, die zelfstandig kan werken, initiatief toont, en interesse heeft in podiumkunsten. De stage is geschikt voor zowel Nederlands, Engels als Duitssprekende studenten. Studierichting: Reinwardt Academie, Archival and Information Studies, Theaterwetenschap, Muziekwetenschappen of andere verwante studies. De duur van stage kan in overleg worden bepaald. 

Wij bieden een inspirerende en leerzame werkomgeving. Ons kantoor is gevestigd in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. De stagevergoeding bedraagt € 450,- per maand voor 5 dagen in de week. Sollicitaties voorzien van motivatie en curriculum vitae kun je sturen aan Holland Festival, Norbert Bode, [email protected]. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Norbert , telefoon (020) 788 21 00.