Fondsen & Stichtingen

De betrokkenheid van Nederlandse en internationale fondsen en stichtingen zijn van onschatbare waarde voor het Holland Festival. Dankzij hun steun is het festival een serieuze speler op het wereldpodium en kan het grensverleggende podiumkunst van wereldklasse tonen aan een groot en breed publiek.

 

Door langdurige en projectmatige samenwerkingen kan het Holland Festival artistiek-inhoudelijke ambities en publieksambities realiseren. Zoals het presenteren van nieuw, grootschalig werk van internationaal erkende makers, het investeren in artistieke ontwikkelingen, het ondersteunen van Nederlandse mid-career kunstenaars met internationale ambities en het leggen van verbindingen in en met de stad Amsterdam en uiteenlopende publieksgroepen. 

 

Het Holland Festival gelooft dat podiumkunst van over de hele wereld voor iedereen van meerwaarde kan zijn: het verrast, ontroert en nodigt uit om na te denken over onszelf, de maatschappij en de ander. Daarom zet het festival zich doelgericht in om een divers publiek in aanraking te brengen met onze meerstemmige programmering.

 

Is er vanuit een stichting interesse in samenwerking met het Holland Festival, dan gaan wij graag vrijblijvend in gesprek over een mogelijke samenkomst van onze doelen.  

Wij zijn de volgende fondsen en stichtingen heel dankbaar voor hun steun aan het Holland Festival 2021:

Productiepartner | Ammodo
Ammodo heeft zich als Productiepartner verbonden aan het Holland Festival voor de edities van 2018 tot en met 2022. Ammodo ondersteunt jaarlijks een aantal internationale coproducties en eigen initiatieven van het Holland Festival. Op deze manier kan het Holland Festival toonaangevend blijven in het introduceren van nieuwe makers voor Nederland, in het geven van compositie-opdrachten en in het aangaan van grote coproducties met internationale partners. De ondersteunde producties worden jaarlijks gepresenteerd onder de noemer Ammodo x Holland Festival.

Hoofdbegunstiger | Fonds 21
Fonds 21 is hoofdbegunstiger van het Holland Festival 2021. Als hoofdbegunstiger onderschrijft Fonds 21 de ambitie van het Holland Festival om met kwalitatief aanbod een nieuw en vooral ook jonger publiek bij het festival te betrekken. De inspanningen die het festival wil doen op het gebied van educatie en de verdieping van het programma om een nieuw publiek te bereiken, sluiten goed aan bij de uitgangspunten van Fonds 21. 

VSBfonds 
Het VSBfonds zet zich elke dag in om alle burgers te betrekken bij de samenleving. Ze willen bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekkenZodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaarMet de terugkerende steun van VSBfonds werkt het Holland Festival doelgericht aan zijn maatschappelijke rol, als platform voor verrijking en verbinding.  

Prins Bernhard Cultuurfonds 
Het Prins Bernhard Cultuurfonds staat als bevlogen pleitbezorger van cultuur dicht bij het Nederlandse muziekleven. In de loop der jaren hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Holland Festival een duurzame relatie opgebouwd die ten goede komt aan bijzondere muziekvoorstellingen en compositieopdrachten voor erkende en veelbelovende Nederlandse kunstenaars. De voorstelling Luistermutant 2021 van componist Micha Hamel en regisseur Arlon Luijten wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds . 

Fonds Podiumkunsten 
Met de steun van Fonds Podiumkunsten kan het Holland Festival Nederlandse componisten voorzien van compositieopdrachten. Het festival onderscheidt zich zo met artistiek vernieuwend aanbod, en de makers kunnen een stap zetten richting excellentie. In 2021 draagt het Fonds Podiumkunsten bij aan Luistermutant 2021 van componist Micha Hamel en regisseur Arlon Luijtenwaarvoor het festival een compositieopdracht heeft verleend aan de jonge Nederlandse componist Bram Kortekaas 

The Brook Foundation 
The Brook Foundation steunt al vele jaren toonaangevende voorstellingen van internationale makers op het Holland Festival. Werk dat grootschalig is, experimenteel en nergens anders in Nederland te zien is. The Brook Foundation draagt onder meer bij aan de nieuwe samenwerkingsvorm met associate artists en nieuw werk waarmee deze makers op het Holland Festival staan. In 2019 was dit The Head & The Load van William Kentridge en in 2020 de invulling van het digitale programma Holland Festival 2.0-2.0 rondom het door Bill T. Jones aangedragen thema ‘In pursuit of the we – in times of social distancing’.  

Marinus Plantema Stichting
De Marinus Plantema Stichting, opgericht in 1983, heeft als doel het bevorderen van de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Indonesië op het gebied van cultuur, onderwijs en wetenschap. In 2021 steunt de stichting de nieuwste multidisciplinaire voorstelling The Planet – A Lament van de Indonesische regisseur Garin Nugroho. Dankzij de betrokkenheid van de Marinus Plantema Stichting kan het festival een groot en breed publiek in aanraking brengen met Indonesische podiumkunst van wereldklasse. 

Institut Français des Pays-Bas
Het Institut Français des Pays-Bas promoot de Franse cultuur in de breedste zin van het woord. Als trouwe partner van het Holland Festival dragen ze bij aan voorstellingen van Franse en Franstalige makers. Zo hebben ze in 2020 bijgedragen aan de promotie van de videoclip Once Upon a Time, an Iron Rose… «work in progress» van de bekroonde Malinese singer-songwriter Rokia Traoré. In 2021 ondersteunt Institut Français des Pays-Bas de samenwerking met de Frans-Oostenrijkse Gisèle Vienne, associate artist van de 74e festivaleditie, en specifiek de voorstellingen L’Étang, Kindertotenlieder, Mailles en Maison Mère

Pro Helvetia
Pro Helvetia promoot Zwitserse kunst en cultuur met een focus op diversiteit en hoge kwaliteit. Als instelling voor cultuurpromotie van de Zwitserse Bondsstaat steunen ze projecten die van nationaal belang zijn. In 2021 slaan het Holland Festival en Pro Helvetia opnieuw de handen ineen. De Stichting draagt bij aan Kordz x Sakamoto van de Zwitserse-Georgische componist Alexandre Kordzaia  


Goethe-Institut

Het Goethe-Institut is een trouwe, vaste partner van het Holland Festival. Door de betrokkenheid van het Goethe-Institut kan het festival toonaangevende voorstellingen van Duitse makers presenteren en internationale culturele samenwerking verder stimuleren en bevorderen. In 2021 draagt het Goethe-Institut bij aan Soft Valkyrie, een hedendaagse podcastversie van Die Walküre, van componist en gamedesigner David Kanaga. Een coproductie van het Holland Festival, De Nationale Opera en Staatstheater Hannover.  

M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting
Met de terugkerende steun van de Gravin van Bylandt Stichting kan het festival podiumkunst van wereldklasse presenteren dat het cultureel erfgoed in Nederland verrijkt en de actualiteit aan de kaak stelt. In 2021 draagt de stichting bij aan de voorstelling The Planet – A Lament van de Indonesische regisseur Garin Nugroho, een louterend ritueel dat de verwoestende impact van de mens op de natuur betreurt en tegelijkertijd hoop biedt aan wie achterblijft.