VRIENDEN & DONEREN

WORD VRIEND EN BELEEF HET HOLLAND FESTIVAL VAN DICHTBIJ

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland. Ieder jaar in juni brengt het festival het nieuwste en beste op het gebied van dans, toneel, opera, muziek en muziektheater naar Nederland. Al sinds de oprichting in 1947 wordt het festival mede mogelijk gemaakt door vele particuliere schenkers. Zonder hen zou het festival er niet zijn! Word nu Vriend en als dank brengen we je dichterbij de makers van het Holland Festival, ontvang je speciale uitnodigingen en kijkjes achter de schermen.

Het Holland Festival krijgt subsidie van de rijksoverheid en gemeente en verwerft daarnaast ongeveer 40% eigen inkomsten. Daarvan is het aandeel particuliere giften samen met fondsen en sponsoring ruim 25%. Met deze bijdragen kunnen we internationale voorstellingen van het allerhoogste niveau naar Nederland halen, bieden we mid-career kunstenaars een springplank naar de internationale kunstwereld en organiseren we een uitdagend en verdiepend contextprogramma met inleidingen, ‘meet the artists’, publieke gesprekken, workshops en masterclasses. Dit doen we voor een zo breed mogelijk publiek.

Naast de verschillende Vriendschappen kun je ook op andere manieren bijdragen, bijvoorbeeld met een eenmalige donatie of een nalatenschap. Ook kun je bijzondere projecten mogelijk maken: bijdragen aan educatieve programma’s, ondersteunen van contextprogrammering, of het mede mogelijk maken van buitengewone en grootschalige projecten die zonder deze steun niet mogelijk zouden zijn.

WORD JIJ OOK VRIEND?

‘Ik ben al drie jaar Hartsvriend. Het is zo geweldig om deel uit te maken van het Holland Festival. De breedte en durf van het programma en de diversiteit zijn spannend. Na afloop van veel voorstellingen denk ik nog dagen na over wat ik heb gezien. Dit is waar kunst om draait. Ik kan het ten zeerste aanbevelen.'
Emma Moloney – Hartsvriend

‘Het Holland Festival maakt het onmogelijke waar. Zie onder andere aus LICHT (2019). Daar dragen we graag aan bij.’
Ingeborg Snelleman en Arie Vreugdenhil - Beschermers

‘Het Holland Festival durft producties te tonen die niet doorsnee zijn. Ook al is niet alles mijn smaak, ik weet dat het programma met zorg en met een achterliggende filosofie wordt samengesteld. Ik steun graag het Holland Festival omdat ze de durf hebben anders te kiezen.’
Kay Bing Oen – Begunstiger

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ

 liefhebber_klein  Begunstiger 345x200

jongebegunstiger_klein

Beschermer 345x200
Hartsvriend 345x200 Governor 345x200
Geef Vriendschap cadeau_345x200 Eenmalige donatie 345x200
nalaten_klein  

FISCALE VOORDELEN & GEEFWET

Het Holland Festival heeft een culturele ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) en daarom zijn giften aftrekbaar van je belastbaar inkomen.

Geefwet
Het Holland Festival heeft de culturele ANBI-status, wat betekent dat je gift voor 125% aftrekbaar is van je belastbaar inkomen. Daarbij kun je het totaal van meerdere giften aan culturele instellingen bij elkaar optellen. Hierbij geldt een maximum geefbedrag van € 5.000 totaal per jaar. Als je meer dan € 5.000 schenkt, dan kun je het resterende bedrag met het reguliere percentage (100%) aftrekken van je belastbaar inkomen. De voordelen van de Geefwet gelden voor alle belastingplichtigen (particulieren en bedrijven) en zijn van toepassing op zowel eenmalige als periodieke schenkingen.

In de online rekenmodule kun je uitrekenen wat de fiscale voordelen zijn in jouw specifieke situatie.

Eenmalige gift
Voor een eenmalige gift geldt dat deze aftrekbaar is wanneer het totaal aan gedane giften in een jaar het drempelbedrag overstijgt. Het drempelbedrag is 1% van je inkomen, met een minimum van € 60. Wat je meer schenkt mag je aftrekken. Het maximale aftrekbedrag is 10% van je verzamelinkomen. 

Periodieke schenkingen
Periodieke schenkingen zijn volledig aftrekbaar van je belastbaar inkomen en kennen geen drempels en maxima. Een periodieke gift bestaat uit een vast bedrag per jaar voor minimaal vijf jaar. Om periodiek te schenken vul je beide exemplaren van het formulier ‘Overeenkomst Periodieke Gift’ in en stuurt beide exemplaren naar het Holland Festival. Je ontvangt van ons een exemplaar retour voor jouw administratie. In het rekenvoorbeeld hieronder kun je zien welk voordeel een periodieke schenking met zich meebrengt. In de kolommen Begunstiger en Beschermer is aan de linkerzijde je voordeel berekend. Je kunt er ook voor kiezen je netto gift gelijk te houden. Je ziet dan aan de rechterzijde wat de schenking voor bruto kosten met zich meebrengt. In de kolom Hartsvriend zie je het maximale voordeel dat je met je gift onder de Geefwet kunt bereiken. Deze gift van
€ 5.000 is het plafond dat je met de multiplier van 25% kunt aftrekken je belastbaar inkomen.