Projectmedewerker Educatie

Het Holland Festival, het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland, is op zoek naar een

Projectmedewerker Educatie (x/m/v, 24 uur per week gemiddeld)

(vanaf begin 2023 t/m 1 juli 2023 of periode 6 maanden)

De functie
De projectmedewerker educatie realiseert activiteiten en educatieve programma’s in aansluiting op (thema's en onderwerpen uit) het programma van het Holland Festival, waarbij aandacht wordt besteed aan het werk van de associate artist van dienst. Deze activiteiten vergroten de toegankelijkheid van het programma en betrekken nieuwe doelgroepen bij het Holland Festival, in overeenstemming met het beleidsplan en de strategie van de organisatie. Hierbij kiest het festival ervoor zich te richten op vier doelgroepen: middelbare scholieren, (kunst)vakstudenten (mbo/weekendschool), universiteiten en academies, en (jonge) makers. Je zoekt de samenwerking met bestaande educatie-expertisecentra, scholen, kunstvakopleidingen, culturele partners en andere onderwijsinstellingen. (wo, hbo, mbo+, vwo en havo). Je ontwikkelt en geeft uitvoering aan een aantal concrete projecten die aansluiten bij het programma van 2023.

Plaats binnen de organisatie
De medewerker educatie maakt onderdeel uit van de afdeling programmering van het Holland Festival. Ontwikkeling van de activiteiten gebeurt in nauwe samenwerking met de programmamanagers en programmeur. Besluitvorming vindt plaats in het programmeringsoverleg; realisatie ervan in samenwerking met de afdelingen productie en communicatie & marketing. De medewerker educatie legt verantwoording af aan een van de programmamanagers. De medewerker educatie onderhoudt de contacten en overlegt met de educatiepartners voor inhoudelijke aansturing en uitvoering van het educatieprogramma. 

De medewerker educatie werkt samen met bestaande en nieuwe partners om ruimte te geven aan nieuwe stemmen en maatschappelijke ontwikkelingen volgens het ‘they know best’-principe. Individuen en organisaties die werken op het snijvlak van kunst en samenleving, wijkgebonden organisaties in Amsterdam, partners op het gebied van sociale en nieuwe media, onderwijsinstellingen, debatcentra en opiniemakers behoren tot het netwerk van de medewerker educatie. 

Kerntaken

 • Verantwoordelijk voor de uitvoering van de visie op educatie
 • Het ontwikkelen van educatieprogramma’s met, en ten behoeve van onderwijsinstellingen
 • Contact onderhouden met, en programma’s ontwikkelen in samenwerking met middelbare scholen
 • Programma's ontwikkelen voor en met kunstvakopleidingen
 • Contact leggen met mogelijke mbo-partnerscholen in de regio
 • Samenwerking zoeken met potentiële nieuwe partners, zoals: IVKO (montessori kunstvakschool), Montessori Lyceum Amsterdam, Gerrit van der Veen College, Arte College, PACT Amsterdam, Calandlyceum, De Meervaart, Mocca Expertisecentrum Cultuuronderwijs, Bekijk ‘t, CJP MBO Card
 • Nieuwe (inhoudelijke) partners en hun achterban verbinden aan het festival
 • Overdracht van informatie over het educatieprogramma naar collega’s intern en naar stakeholders en publiek in de vorm van informatie op de website

Profiel

Opleiding en ervaring

 • Je hebt relevante ervaring met het zelfstandig uitvoeren van educatieprojecten binnen het culturele veld
 • Je hebt een relevant netwerk in Amsterdam en omstreken
 • Je hebt affiniteit met internationale podiumkunsten en het aanbod van het Holland Festival in het bijzonder
 • Je bent op de hoogte van de ontwikkelingen in het educatieve veld binnen het culturele landschap in Nederland
 • Je bezit een hbo+ werk- en denkniveau

De volgende kenmerken en vaardigheden zijn essentieel:

 • Communicatief vaardig in woord en geschrift
 • Innovatief en creatief
 • Analytisch en associatief vermogen
 • In staat om zelfstandig te functioneren
 • Uitstekende beheersing van het Nederlands en het Engels, en bij voorkeur goede beheersing van een derde taal (Frans/Duits)

Over het Holland Festival 
Artistieke vernieuwing, innovatie en experiment zijn al sinds de oprichting in 1947 de kernwaarden van het Holland Festival. Elk jaar in juni toont het festival grensverleggende voorstellingen van makers van over de hele wereld, en nieuwe ontwikkelingen binnen de podiumkunsten. Van theater, dans, muziek, muziektheater en opera tot multidisciplinaire vormen en cross overs met beeldende kunst, digitale kunst, fotografie en film. 

Dankzij de reputatie die het Holland Festival in meer dan 75 jaar heeft opgebouwd, is het in staat voorstellingen te tonen en soms ook te helpen realiseren die hier anders nooit te zien zouden zijn. Deze leiden vaak tot unieke, overweldigende en heugelijke ervaringen. Recente voorbeelden hiervan zijn Kein Licht van Nicolas Stehmann (2022), TIME van Ryuichi Sakamoto (2021), het door Pierre Audi geregisseerde aus LICHT (2019, Karlheinz Stockhausen), The Head & The Load van William Kentridge (2019) en Rito de Primavera van José Vidal & Compañia (2017).  

Wij bieden
Een geweldige volgende stap in je carrière als educatiemedewerker. Je werkt in ons mooie kantoor in hartje Amsterdam met uitzicht over het IJ in een klein team van zeer bevlogen professionals, die allemaal hun eigen expertise inzetten om elk jaar weer een wereldwijd toonaangevend festival neer te zetten. Binnen de podiumkunsten bieden wij een competitief salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden. We hechten waarde aan jouw verdere professionele groei en faciliteren dat graag. 

Procedure
Het Holland Festival omarmt de perspectievenrijkdom die mensen met verschillende achtergronden samen te bieden hebben, en streeft ernaar als organisatie een afspiegeling te vormen van de samenleving. Mensen van alle achtergronden zijn welkom en worden aangemoedigd te solliciteren. We willen op korte termijn gesprekken inplannen, zodat bij wederzijds enthousiasme aan het begin van 2023 gestart kan worden. 

Geïnteresseerd?
Ben jij de collega die wij zoeken? Klik voor 1 februari hier om je CV en motivatiebrief op te sturen. Neem voor meer informatie contact op met Katinka Enkhuizen, programmeur, op 06-57297562.

Het Holland Festival stelt geen prijs op acquisitie naar aanleiding van deze vacature.