Ga naar de hoofdcontent

Eerste namen Holland Festival 2023

persbericht 29 november 2022

De Amerikaanse zangeres, componist en choreograaf Meredith Monk presenteert in de 76e editie van het Holland Festival de wereldpremière van haar nieuwe werk Indra’s Net. De Belgische regisseur Lisaboa Houbrechts ensceneert een familie-epos dat drie generaties overspant: Vake Poes; of hoe God verdween. De Mexicaans-Chileense choreograaf Amanda Piña blaast met voorstelling EXÓTICA nieuw leven in werk van de in vergetelheid geraakte dansers en choreografen, die begin twintigste eeuw succesvol waren in Europa. Zangeres, componist en beeldend kunstenaar ANOHNI is associate artist voor het festival 2023. Zij wordt betrokken bij de totstandkoming van een deel van het festivalprogramma, dat begin maart 2023 bekendgemaakt wordt. 

Indra’s Net
Meredith Monk & Vocal Ensemble 
Meredith Monk is al meer dan vijf decennia componist, zangeres en maker van nieuwe opera- en muziektheaterwerken. In 1984 trad zij al op in het Holland Festival met de voorstelling Turtle Dreams. Ze staat bekend als een van de unieke en invloedrijke artiesten van onze tijd, een pionier in 'extended vocal techniques'. In Indra’s Net dompelt Monk de toeschouwer onder in een performance met muziek, video en beweging, geïnspireerd op een boeddhistische vertelling die de onderlinge verbondenheid van al het leven toont. Het Holland Festival presenteert samen met de Hartwig Art Foundation de wereldpremière van deze voorstelling. 
Gashouder: 23, 24 juni 2023    

EXÓTICA  
Amanda Piña, nadaproductions 
Amanda Piña is een Mexicaans-Chileense choreograaf, danseres en cultureel werker. In haar werk houdt zij zich bezig met de dekolonisatie van de kunst, met de nadruk op de politieke en sociale kracht van (lichamelijke) beweging. In EXÓTICA blaast Piña nieuw leven in het werk van dansers en choreografen, die in het begin van de twintigste eeuw succesvol waren in Europa, maar werden vergeten omdat ze niet in de westerse canon pasten. Ze creëert een uitbundig ritueel waarmee ze aansluiting zoekt bij het erfgoed van haar voorouders; een soort seance, waarbij dansers, 'femmes' en queer mensen van kleur uit het verleden en het heden het publiek uitdagen. Tijdens de performance vindt heropvoering, aanroeping, exorcisme en viering plaats. 
ITA Grote zaal: 6,7 juni 2023 

Vake Poes; of hoe God verdween  
Lisaboa Houbrechts, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k) 
Lisaboa Houbrechts is regisseur en schrijver. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst, opera en teksttheater. In de trilogie Vake Poes; of hoe God verdween ensceneert zij vanuit het perspectief van een jong meisje een familie-epos dat drie generaties overspant. Een duistere vertelling waarin zij terugblikt op het verleden van haar grootvader Vake Poes: zijn kindertijd, de oorlog, het seksueel misbruik in de broederschool, de Duitse bezetting en het wrede huwelijk met Moeke Poes. De levensverhalen en trauma’s van grootouders, ouders en de eigen, jongste generatie worden uitgediept met Bachs Johannes Passion als leidraad. De regisseur gaat op zoek naar hoe het kleine met het grote, het intieme met het politiek-maatschappelijke en het verleden met het heden is vervlochten. Voor deze groots opgezette vertelling werkt ze samen met acteurs, zangers en muzikanten van alle leeftijden, met onder andere actrice Elsie de Brauw en accordeonist Philippe Thuriot.
I
TA Rabozaal: 16, 17 juni 2023 

De 76e editie van het festival duurt van 1 juni tot en met 1 juli 2023. Het volledige programma wordt begin maart 2023 bekendgemaakt. Tickets voor bovengenoemde producties zijn vanaf dinsdag 29 november 2022 te koop via www.hollandfestival.nl 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie/niet voor publicatie: 
Voor informatie en foto’s kunt u contact opnemen met Norbert Bode, hoofd Communicatie & Marketing e-mail: [email protected] of mobiel +31 6 10 34 38 05.