Ga naar de hoofdcontent

Call for the Company

Raven Chacon, The Monochrome Project

Diné (Navajo) componist, musicus en artiest Raven Chacon presenteert een concertprogramma dat bestaat uit werken die experimenteren met instrumenten en instrumentaties, van geweren en hondenfluitjes tot een stuk voor ‘een verscheidenheid van acht trompetten’. Met zijn werk levert hij commentaar op de erfenis van het kolonialisme en de voortdurende gevolgen daarvan voor de Inheemse bevolking in de Verenigde Staten. 


Raven Chacon is de eerste inheemse componist die in 2022 de Pulitzer Prize in Music won met zijn werk Voiceless Mass. In de composities van Chacon, staan ritme, akoestiek en concept centraal. Zo is Report geschreven voor een vuurwapenensemble en bestaat uit geweerschoten. Call for the Company in the Morning verwijst naar de jacht en is een compositie voor acht trompettisten onder leiding van opdrachtgever Marco Blaauw. In dit radicale werk spelen de trompettisten de meeste tijd op één toonhoogte, als verwijzing naar Britse handleidingen voor jachtsignalen om te kunnen communiceren met andere jagers die deelnemen aan deze onmenselijke ‘sport’. In het stuk wordt deze toon afgewisseld met solo’s die een stem geven aan de opgejaagde dieren. 


De serie composities For Zitkála-Šá is opgedragen aan ZitkálaŠá, een meeslepende figuur uit de Native American geschiedenis. Zitkála-Šá, een Yankton Dakota schrijver, redacteur, vertaler, musicus, docent en politiek activist, staat bekend als een van de meest invloedrijke Native American activisten van de 20e eeuw. Als redenaar bracht zij met haar toespraken de systematische onderdrukking van de oorsponkelijke bevolking onder de aandacht. Als componist en muzikant gaf Zitkála-Šá vioolles. Later schreef ze het libretto en de liederen voor The Sun Dance Opera (1913), de eerste Amerikaanse Indiaanse opera.


De compositie Whistle Quartet is uitdrukkelijk geschreven om te worden gespeeld op hondenfluitjes en verwijst naar de manier waarop mensen deel worden van een groep, door te leren van een leider of een ‘elder’. 


Als onderdeel van het programma is er een improvisatiesessie van Chacon met drie door hem uitgenodigde gastmusici. De avond heeft een bijzondere opbouw die optimaal gebruik maakt van verschillende locaties binnen en buiten het Muziekgebouw. 


PROGRAMMABOEK

De voorstelling begint met een kleine interventie van 'elder' Glenn Helberg.

data

di 20 juni 2023 20:30

prijzen

 • standaard incl. drankje vanaf € 28
 • CJP/student/scholier € 12
 • serieticket vanaf € 20,70

taal & duur

 • Language no problem

 • 2 uur 30 minuten (met 1 pauze)

 • © Janet Sinica

 • <p>Marco Blaauw, Trompettist</p>

  © Hans Hebbink

 • <p>Raven Chacon, componist</p>

  © Raven Chacon

Credits

muziek Raven Chacon The Monochrome Project Marco Blaauw, Christine Chapman, Christopher Collings, Mathilde Conley, Rike Huy, Bob Koertshuis, Markus Schwind, Laura Vukobratović musici Ange Loft, Olivia Shortt, Laura Ortman met steun van BBC, Huddersfield Contemporary Music Festival mede mogelijk gemaakt door Neustart Kultur