Ga naar de hoofdcontent

Wereldpremière

De seizoenen

Het Nationale Theater, Eric de Vroedt

Copyright informatie:Anne Claire de Breij

Waar vind je hoop in een wereld die op zijn kop staat? De seizoenen is een theatermarathon naar de boeken Herfst, Winter, Lente en Zomer van Ali Smith (Schotland, 1962). In haar sprankelende seizoenskwartet verweeft de Schotse auteur grote maatschappelijke veranderingen met intieme persoonlijke verhalen. Regisseur Eric de Vroedt (Rotterdam, 1972) brengt haar poëtische taal tot leven in een zeven uur durende theater-ervaring in ITA. 


Ali Smith verbindt persoonlijke verhalen met maatschappelijke thema’s zoals de vluchtelingencrisis, de opkomst van extreemrechts en armoede. Elk boek vangt de essentie van dat seizoen, terwijl dringende onderwerpen als Brexit, immigratie en de wereldwijde pandemie aan bod komen. Te midden van al deze chaos put ze hoop uit intieme verhalen, kunst, natuur en activisme.


We volgen zeventien eigenzinnige personages die elkaar totaal onverwacht ontmoeten, vrienden worden en elkaars leven voor altijd veranderen. De seizoenen is een duizelingwekkende theatertrip vol hartveroverende vriendschappen, vergeten kunstenaars en inspirerend verzet, tegen de achtergrond van de veranderende natuur. Dit ambitieuze project wordt geprezen om zijn actualiteit en relevantie. De seizoenen weet, ook zonder kennis van de boeken, zowel herkenning als ontroering te bieden. 


In aanloop naar de voorstelling bij het Holland Festival werkt Eric de Vroedt samen met acteurs (onder anderen Theo d'Or-winnares Mariana Aparicio) en het artistieke team aan steeds een nieuw deel van de boekenserie, waarbij de voortgang telkens gepresenteerd wordt op de overgang naar het volgende seizoen. De Vroedt repeteert slechts twee tot drie weken, wat deze werkwijze uniek maakt. De regisseur stond twee keer eerder in het Holland Festival met The Nation in 2017 en 2022. 


12:30 - 13:55 Herfst   

13:55 - 14:25 pauze

14:25 - 15:50 Winter 

15:50 - 17:00 pauze 

17:00 - 18:05 Lente 

18:05 - 18:20 korte pauze in de zaal

18:20 - 19:35 Zomer



Het verhaal 


Herfst 

Engeland, 2016. In een verzorgingstehuis blikt de dertiger Elisabeth terug op haar levenslange vriendschap met de ruim honderdjarige songtekstschrijver Daniel. In gedachten maken ze een meeslepende reis door de tijd langs jeugdherinneringen, oude liefdes, feministische popart, oorlog en popmuziek. 


Winter 

Engeland, december 2016. Sophia heeft haar zoon Art en zijn vriendin uitgenodigd voor een kerstdiner. Omdat Arts relatie op de klippen is gelopen, huurt hij een onbekende vrouw in om zijn vriendin te spelen. In paniek nodigt hij ook zijn activistische tante Iris uit. Zij heeft echter al dertig jaar ruzie met haar jongere zus. Alle ingrediënten zijn compleet voor een Kerst als nooit tevoren. 


Lente 

Engeland, 2018. Filmmaker Richard staat op een uitgestorven perron in Noord-Schotland. Hij is verslagen door de dood van zijn beste vriendin en wil hier zijn leven achter zich laten. Diezelfde dag loopt een 12-jarig magisch meisje het zwaarbewaakte uitzetcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in. Ze zet de boel op stelten en reist met UC-medewerkster Brit naar precies datzelfde station in Noord-Schotland. 


Zomer 

Engeland, 2020. De eerste berichten over een nieuw dodelijk virus beginnen door te sijpelen. Sacha en haar 13-jarige broer Robert zitten elkaar voortdurend dwars. Terwijl Robert grossiert in radicaal-rechtse, racistische uitspraken, bekommert Sacha zich om daklozen en het klimaat. In de zomer van 1940 belandt Daniel Gluck als ongewenste vreemdeling in een Brits interneringskamp, terwijl zijn zusje Hannah in bezet Frankrijk voor haar leven vecht.   



De vier vrouwelijke kunstenaars


Kunst speelt een grote rol in de seizoenencyclus van Ali Smith. Om dat te benadrukken zet elke roman de spotlight op een andere vrouwelijke beeldend kunstenaar. Pop-art kunstenaar Pauline Boty (Herfst), beeldhouwer Barbara Hepworth (Winter), conceptueel kunstenaar Tacita Dean (Lente), filmmaker Lorenza Mazetti (Zomer). Deze kunstenaars en hun werk beïnvloeden de vier romans zowel op thematisch niveau, als qua vorm.


Pauline Boty (1938-1966) is een van de oprichters en het enige vrouwelijke lid van de Britse pop-art beweging uit de jaren ’60. Ze schilderde veel collages – vaak met personen die ze bewonderde, in het bijzonder Marilyn Monroe – waarin ze de vrouwelijke seksualiteit vierde en openlijk kritiek leverde op de mannenwereld waarin ze leefde.


Herfst kreeg zélf ook de vorm van een collage: het lijkt alsof verschillende verhaaldelen uit elkaar geknipt zijn en op een nieuwe manier tot een geheel zijn geplakt. In Herfst vertelt Daniel Glück over zijn ontmoeting met Pauline Boty.


Barbara Hepworth (1903-1975), is een van de belangrijkste beeldhouwers in de moderne kunst en een van de weinige vrouwelijke kunstenaars die internationale bekendheid genoot in haar tijd. Met haar beelden probeert Hepworth ruimte te ‘vangen’. Dat doet ze door gaten te maken in haar ronde gebeeldhouwde vormen. Een ander terugkerend thema in haar werk is moederschap.


In Herfst, Winter en Zomer bezit Daniel Glück een beeldhouwwerk van Barbara Hepworth, een voorstudie van ‘Moeder en kind’, dat een sleutelrol speelt in de hele cyclus.


Tacita Dean (geboren in 1965) is een Britse conceptueel kunstenaar die bekend staat om haar poëtische films en monumentale krijttekeningen. Ze benadrukt het belang van ambacht en traagheid in een digitale beeldcultuur.


In Lente bezoekt Richard Lease een expositie van Tacita Dean, de lievelingskunstenaar van zijn vriendin Paddy.


Lorenza Mazzetti (1927-2020) is een Italiaanse filmmaker, schrijfster en kunstenares. Ze groeide op als pleegkind bij het gezin van Albert Einsteins neef Robert. In 1944 werd de familie Einstein in Toscane vermoord door de Nazi’s. Lorenza en haar tweelingzus Paola bleven in leven. Ze reisde vervolgens alleen naar Londen, waar haar indrukwekkende carrière begon als pionier van de Free Cinema beweging.


In Zomer echoot het oorlogsverhaal van Lorenza Mazetti dat van Daniels zus Hannah, maar is ook verbonden met Albert Einstein, een belangrijke inspiratiebron voor Robert Greenlaw.


Lees minder

data

vr 27 juni 12:30

za 28 juni 12:30

zo 29 juni 12:30

prijzen

  • standaard vanaf € 29,50
  • CJP/student/scholier € 15

informatie

  • Nederlands boventiteling: Engels

  • 7 uur (met 2 pauzes)

  • Let op:

    op het derde balkon zijn de Engelse boventitels niet te lezen.

Leesclub:

Wil je meer achtergrondinformatie over de boeken? Doe mee met de leesclub van Het Nationale Theater.

  • De seizoenen © Bart Grietens

    Bart Grietens

  • De seizoenen © Bart Grietens

    Bart Grietens

  • De seizoenen © Bart Grietens

    Bart Grietens

  • De seizoenen © Bart Grietens

    Bart Grietens

  • De seizoenen - Winter

    Bart Grietens

  • De seizoenen - repetitie Lente

    Bart Grietens

  • De seizoenen - repetitie Herfst

    Bart Grietens

  • De Seizoenen - Zomer

    Anne Claire de Breij

  • De Seizoenen - Winter

    Anne Claire de Breij

  • De Seizoenen - Lente

    Anne Claire de Breij

Credits

naar de boeken van Ali Smith (Herfst, Winter, Lente en Zomer) vertaling Karina van Santen, Martine Vosmaer bewerking Eric de Vroedt regie Eric de Vroedt spel Mariana Aparicio, Nur Dabagh, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Esther Scheldwacht, Betty Schuurman, Joris Smit, June Yanez muziek Florentijn Boddendijk, Remco de Jong scenografie Julian Maiwald, Léa Thomas (stage) lichtontwerp Julian Maiwald, Léa Thomas (stage) kostuums Lotte Goos video-ontwerp Lennert Esser dramaturgie Willemijn Barelds, Remco van Rijn regieassistentie Chyramain van Kempen, Nona Wallerbosch contextprogramma Lotte De Leeuw, Laura van Zuijlen, Rehana Ganga, Mark Kalsbeek, Iselin Van Duuren productie Rodney Verhoeven, Brechje Weerd, Marieke Koopman, Hans Tetteroo techniek Iain Hoeffnagel, Ivo Pas, Lennert Esser, Koen Veldman, Jari van Winsen, Robbert Weinen, Charlie Smeets, Mathieu Abbink, Demi Kortekaas, Luc Huisman, Wil Caspers, Aya Dupont 1e inspiciënt Jan Harm Wagner kostuumatelier Iris Elströdt (head), Stef Krull, Amanda van Marion, Marijne Addink kap en grime Bärbel Scheid, Kimberly Kat, Esther van der Drift kleder Kiswati van Keulen, Peter-Jan van der Meer decoratelier Ruud Brouwer, Maite Kragl, Mick Krispijn, Ron van Rijn, Jelle Krug tourneeplanning Joost de Kleine Beek toegankelijkheid HNTonbeperkt leesclub Martijn Westerop marketing Laura Reijnders coproductie Holland Festival, Het Nationale Theater met dank aan Frieda Barnhard, Hanneke Hansen, Kristina Bitenc, Roel Swanenberg, Erna van den Berg, Wessel Padberg, Laura van Zuijlen, Iselin Van Duuren, Gert van Elderen, Marco Alibux, Wilma Heerings, Oogwereld Torica, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) / azc NO Den Haag campagnebeelden Anne Claire de Breij scènefoto's Bart Grietens trailer Huub Laurens video's leesclub Mink Pinster