EXÓTICA

Amanda Piña, nadaproductions

In het begin van de twintigste eeuw hadden veel dansers en choreografen uit verschillende delen van de wereld veel succes in Europa. Toch raakten ze in de vergetelheid omdat ze niet in de westerse canon pasten. Met EXÓTICA blaast choreograaf Amanda Piña hun werk nieuw leven in.

EXÓTICA is een uitbundig ritueel, een soort seance, waarbij voorouderlijke dansers, femmes en queer mensen van kleur uit het verleden en het heden de blik van het publiek uitdagen. In de live performance vinden reenactments, aanroeping, exorcisme en viering plaats.

La Sarabia (1878-1988), Nyota Inyoka (1896-1971), François (Féral) Benga (1906-1957) en Leila Bederkhan (1903-1986) – ooit reisden ze door Europa om hun dans te presenteren. Wat voor werk maakten deze dansers en choreografen destijds? Hoe kunnen we dat werk vandaag begrijpen? Wat is er nu nog over van hun context?

Amanda Piña: 'Met dit onderzoek wil ik graag mijn directe voorouders leren kennen: vrouwelijke en queer collega-kunstenaars, dansers en choreografen van kleur die aan het begin van de twintigste eeuw in Europa woonden en werkten. Dit werk is bedoeld om hen opnieuw tot leven te wekken. Het is een spirituele zoektocht naar wat de witte norm voor gevolgen heeft, waarbij deze opgevat is als een geïnternaliseerde, voor zichzelf onzichtbare ideologie, een ongemarkeerde en onbenoemde positie.’

data

di 6 juni 20:30

wo 7 juni 20:30

prijzen

  • standaard vanaf € 15
  • CJP/student/scholier € 12

taal & duur

  • Engels, Frans boventiteling: Engels, Nederlands

  • 1 uur 30 minuten (zonder pauze)

  • Amanda Piña, choreograaf

    © Theresa Rauter

Credits

choreografie Amanda Piña productie nadaproductions

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door