Ga naar de hoofdcontent

Holland Festival 2024: Christiane Jatahy associate artist

Persbericht 27 september 2023  


Holland Festival 2024: Christiane Jatahy associate artist 

De associate artist voor het 77e Holland Festival in 2024 is de Braziliaanse theaterregisseur, filmmaker en schrijver Christiane Jatahy (Rio de Janeiro, 1968). Christiane Jatahy zal onder andere Hamlet presenteren, een coproductie met Odéon-Théâtre de l'Europe uit Parijs. Shakespeares toneelstuk krijgt een vrouwelijke titelrol en vormt het uitgangspunt om na te denken over de wereld waarin we leven, en hoe deze te veranderen.  

2024 is het zesde opeenvolgende jaar dat het Holland Festival een associate artist uitnodigt als inspirator voor het festivalprogramma. De associate artist is altijd een internationale maker met een brede blik die vaak in verschillende disciplines werkt, zelf een interessante artistieke praktijk heeft en een belangrijke bijdrage levert aan het festival.   

Emily Ansenk, directeur Holland Festival: “Christiane Jatahy is een grote theater- en filmmaker die de Braziliaanse maatschappij in al zijn complexiteit vaak als onderwerp neemt. Zij stelt zich daarin niet op als objectieve beschouwer, maar neemt met haar scherpe en kritische blik bestaande mechanismes onder de loep. Zij heeft aandacht voor gemarginaliseerde groepen en hun verhalen die gezien en gehoord moeten worden. Zij heeft een unieke beeldtaal, waarbij zij – onder andere met behulp van de camera – voortdurend speelt met de rol van de toeschouwer, met realiteit en fictie, zowel in beeld als fysiek. Met haar kennis van de Braziliaanse culturele context en haar ervaring in de samenwerking met Europese theaters en klassieke teksten, brengt zij in het Holland Festival, naast haar eigen nieuwe en bestaande werk, nieuwe perspectieven en laat zij ons kennismaken met voor Nederland nieuwe kunstenaars, denkers en musici.”  

Chistiane Jatahy: ”Toen ik me realiseerde wat het betekent om uitgenodigd te worden als associate artist, kwam er direct een beeld in mij op dat mij vaak inspireert: dat van een steen die in het water valt en met steeds groter wordende kringen zijn invloed verspreidt. Dit beeld ging samen met blijdschap over de uitnodiging maar ook met het besef van de vele mogelijke artistieke ontmoetingen. Van de presentatie van mijn werk en de uitwisseling over werkwijzen, tot – en dit is het moment waarop de kringen zich uitbreiden – de relatie met verschillende publieksgroepen, makers, ruimtes en plekken in de stad, is wat mij diep raakt."  

Christiane Jatahy bouwt vanaf 2003 aan een oeuvre dat grensgebieden onderzoekt tussen verschillende kunstdisciplines. Ze maakt multidisciplinair werk, teksttheater en communitytheater waarin ze met lokale kunstenaars samenwerkt. Naast haar theatrale werk, maakt ze (documentaire) films. Haar eerste lange film kwam uit in 2010, A Falta Que Nos Move (‘Het gemis dat ons beweegt’), gebaseerd op een gelijknamige theatervoorstelling. In 2012 droeg ze bij aan het culturele programma van de Olympische Spelen in Londen met het project In the comfort of your home, een serie interventies, documentaires, films en performances van dertig Braziliaanse kunstenaars vanuit Londense huizen.   

Het werk What if they went to Moscow van Christiane Jatahy was in 2015 in het Holland Festival te zien, een eigentijdse adaptatie van Tsjechovs Drie ZustersThe Walking Forest (Holland Festival 2016) was geïnspireerd op Shakespeares Macbeth en stelde de vraag wat er zou gebeuren als de wrede koning Macbeth nu aan de macht zou zijn in Brazilië. 

In 2022 ontving ze tijdens de Biënnale van Venetië de Gouden Leeuw voor haar theateroeuvre. Ze wordt in het juryrapport omschreven als 'een harde en scherpe waarnemer van de gewelddadige wreedheid van onze wereld'. Christiane Jatahy werkt samen met Odéon-Théâtre de l’Europe in Parijs, Schauspielhaus Zürich, Arts Emerson Boston en het Piccolo Teatro de Milano.  

Associate artists in het Holland Festival 
Eerdere associate artists zijn ANOHNI (2023), Angélique Kidjo en Nicolas Stemann (2022), Gisèle Vienne en Ryuichi Sakamoto (2021), Bill T. Jones (2020) en Faustin Linyekula en William Kentridge (2019). 

Het 77e festival vindt plaats in juni 2024 op verschillende locaties in Amsterdam.  

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie en foto’s kunt u contact opnemen met Helen Westerik, perscoördinator. E-mail: [email protected], mobiel: 06-18944330 of Norbert Bode, hoofd Communicatie en Marketing. E-mail: [email protected], mobiel: 06-10343805.