Ga naar de hoofdcontent
Holland Festival geopend in aanwezigheid van Prinses Beatrix.

Holland Festival geopend in aanwezigheid van Prinses Beatrix.

6 juni 2024

Donderdagavond 6 juni is de 77e editie van het Holland Festival geopend in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. 

In het openingswoord zei festivaldirecteur Emily Ansenk dat 'de meest urgente grensverleggende podiumkunsten van de wereld samenkomen in juni in Amsterdam. Het mag hier zijn in al zijn veelvormigheid. Als je 77 jaar oud bent, en allerlei tijdperken, ontwikkelingen en regeringen hebt meegemaakt, dan ben je flexibel en voortdurend in verandering. We veren mee met de tijd, lopen voorop en roeien tegelijkertijd tegendraads tegen de stroom in: avant-garde, cutting edge, groundbreaking, onderscheidend, nooit mainstream.'

 

In de Gashouder zijn voor de openingsvoorstelling Rite of Spring drie werken uitgevoerd die hier invulling aan gaven. De Griekse beeldend kunstenaar en regisseur Evangelia Kranioti gebruikt Stravinky’s meesterwerk Le Sacre du printemps als basis voor haar film, die zij in 2023 voor het Festival d'Aix-en-Provence heeft gemaakt. Kranioti's film is een symbolische bespiegeling op de extremen van de westerse beschaving waarin ze op de opzwepende ritmes van Stravinsky, de schoonheid en verwoesting samensmelt tot een intense ervaring. 

 

Associate artist van deze editie, de Braziliaanse theater- en filmmaker Christiane Jatahy, maakte met beelden uit haar omvangrijke filmarchief een nieuwe film, geïnspireerd op de compositie Music In Common Time van de Amerikaanse componist Caroline Shaw.

 

Als epiloog is Frank Ticheli’s Earth Song opgevoerd door Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. De composities zijn uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karina Canellakis, en Cappella Amsterdam. De eerste twee werken zijn 7 juni nogmaals te zien en te beluisteren. 

 

Van associate artist Christiane Jatahy zijn de volgende werken te zien tijdens het Holland Festival: 
Depois do silêncio, van 7 t/m 9 juni in Frascati.  
Crossings op 15 en 19 juni in respectievelijk het Nelson Mandelapark en het Noorderpark. 
Hamlet - In the Folds of Time, van 21 t/m 23 juni in ITA.  
Ook is er een ontmoeting met Jatahy op 8 juni in de Balie, en een artist talk met twee eveneens uit Brazilië afkomstige theatermakers, Janaina Leite (Stabat Mater) en Carolina Bianchi op 23 juni in Felix Meritis. 

bekijk het volledige festivalprogramma

 

 

foto: Janiek Dam