Ga naar de hoofdcontent

ITA-ensemble

Profiel

Internationaal Theater Amsterdam (ITA) behoort tot de boegbeelden van de Nederlandse podiumkunst. De schouwburg in het hart van Amsterdam is het thuis van hun eigen ensemble van acteurs (ITA-ensemble), maar ook van vele andere dans- en theatermakers uit binnen– en buitenland. Het ensemble met acteurs van wereldfaam en een team van toonaangevende regisseurs, bespeelt, naast het Amsterdamse huis, wereldwijd nog een 100-tal podia. Schouwburg en ensemble vormen samen een unieke instelling, die vanuit een eigentijdse visie programmeert, produceert en inspireert en dé locatie vormt voor grote festivals, waaronder het Holland Festival.
Als een van de vaste partners was het ensemble de laatste jaren regelmatig op het Holland Festival te zien met coproducties als Age of Rage (2021, Ivo van Hove), De kersentuin (2019, Simon McBurney), Romeinse Tragedies (2008 en 2018, Ivo van Hove) en Obsession (2017, Ivo van Hove).
Regelmatig zijn er spraakmakende, internationale gastregisseurs, zoals Thomas Ostermeier, Johan Simons, Krzysztof Warlikowski, Katie Mitchell, Grzegorz Jarzyna, Luk Perceval en Guy Cassiers, maar ook een nieuwe generatie als Simon Stone, Maren E. Bjørseth, Eline Arbo en Robert Icke is aan het gezelschap verbonden. In 2018 ging van het ITA-ensemble het succesvolle Een klein leven in première, naar het boek van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. Ramsey Nasr ontving de Louis d'Or 2019 voor zijn vertolking van Jude. 

Past events

  1. 2023

    theater |Internationaal Theater Amsterdam - Grote zaal