Ga naar de hoofdcontent

Janaina Leite

Profiel

Janaina Leite (São Paulo, 1981) is actrice, regisseur en dramaturg en postdoctoraal onderzoeker aan de School voor Communicatie en Kunsten van de Universiteit van São Paulo. Ze is een van de oprichters van het bekroonde Grupo XIX de Teatro in São Paulo, waarmee ze diverse voorstellingen creëert die met veel succes door binnen- en buitenland touren. Haar onderzoek naar documentaires en het gebruik van autobiografisch materiaal op het podium resulteert in een boek, Autoescrituras performativas: do diario à cena, en verschillende voorstellingen: Festa de Separação: um documentário cênico, Conversas com meu Pai en Stabat Mater. De taboes rond vrouwelijke seksualiteit hebben deel uitgemaakt van haar theaterwerk en artistiek onderzoek.

Leite is oprichter en coördinator van de studiegroepen Feminino Abjeto 1, Memórias, Arquivos e (Auto) Biografias en Feminino Abjeto 2. Ze geeft lezingen aan diverse universiteiten in Europa, waaronder de Sorbonne in Parijs, over haar onderzoek en methodologie.

Voortbordurend op haar onderzoek naar theater en pornografie dat in Stabat Mater begint, maakte Leite de virtuele show Camming 101 noites en História do Olho - um conto de fadas pornô-noir. Leite maakt momenteel deel uit van een programma voor Latijns-Amerikaanse toneelschrijvers in Buenos Aires. Haar nieuwste project Deeper, dat onderzoek doet naar virtual reality, psychose en veranderde bewustzijnstoestanden, was te zien op het afgelopen Edinburgh Festival.

Opleiding

Universiteit van São Paulo, promotieonderzoek Escola de Comunicações e Artes


Recent werk

2024 Deeper

2022 História do Olho - um conto de fadas pornô-noir

2021 Camming – 101 noites

2019 Stabat Mater

2014 Conversas com meu Pai

2009 Festa de Separação: um documentário cênico


Prijzen en onderscheidingen

2022 13e Prêmio Zé Renato de Teatro voor História do Olho - um conto de fadas pornô-noir

2019 Shell Award voor Stabat Mater

2019 Stabat Mater verkozen tot beste voorstelling van 2019 door theatercritici São Paulo

Upcoming events

 1. 20:30 uur |theater |Frascati - Zaal 1 |
  intens / (non)fictie / patriarchaat
 2. gratis ticket
  12:00 uur |talks |Frascati - Zaal 2 |
  Brazilië / feminisme / tegendraads
 3. 16:00 uur |theater |Frascati - Zaal 1 |
  intens / (non)fictie / patriarchaat