Ga naar de hoofdcontent

Lukas Avendaño

Profiel

Performer en antropoloog Lukas Avendaño (1977) groeide op in een gemeenschap van inheemse Zapoteken in de zuidelijke Mexicaanse staat Oaxaca. Na zijn studies Dans en Antropologie werd hij performancekunstenaar. Lukas is momenteel lid van het National System of Art Creators van of Mexico 2021-23. Hij treedt op internationale festivals en podia op.


Avendaño belichaamt de identiteit van de muxe uit de Landengte van Tehuantepec waar hij geboren is. Muxes zijn mannen die vrouwelijk gesocialiseerd zijn. Avendano’s voorstellingen mengen rituele dansen met autobiografische elementen. Op 10 mei 2018 verdween zijn broer Bruno Avendaño. Sindsdien is hij een activist voor de verdwenen mensen door middel van de voorstelling Searching for Bruno die te zien was in verschillende culturele instellingen in Mexico en voor het Mexicaanse consulaat in Barcelona. Na 30 maanden werd het lichaam van zijn broer gevonden in Oaxaca. Zijn zoektocht werd geregistreerd in de documentaire film The Butterfly's Utopia.


Avendaño maakte deel uit van de fotovoorstellingen en tentoonstellingen van Mario Patiño, die een onderdeel vormde van What a Genderful World in het Tropenmuseum in Amsterdam in 2021.


Prijzen

2017 ZKB Publieksprijs voor zijn voorstelling No soy persona. Soy mariposa

Past events

  1. 2023

    dans |Internationaal Theater Amsterdam - Rabozaal