Ga naar de hoofdcontent

Naar de film met Christiane Jatahy

Christiane Jatahy, Eye Film Instituut Nederland

In het kader van de programmaserie Eye on Art stelt Christiane Jatahy haar eigen filmavond samen, met Cabra marcado para morrer: Vinte anos depois (ook bekend onder de Engelse titel Twenty Years Later) van Eduardo Coutinho. Deze film, die Jatahy’s voorstelling Depois do silêncio inspireerde, gaat over João Pedro Teixeira, die het boerenprotest leidde in de Braziliaanse staat Paraíba. Hij werd in 1962 vermoord in opdracht van de landeigenaren tegen wie het protest zich richtte. Voorafgaand is de korte film Soberane (Sovereign) van de Braziliaanse regisseur Wara te zien.


Cabra marcado para morrer

Nadat hij een demonstratie tegen de moord op de activistische boer op camera had vastgelegd, besloot Coutinho het levensverhaal van Teixeira te verfilmen. In 1964 liet de regisseur, vanwege de authenticiteit, de vrouw van Teixeira en een aantal boeren zichzelf spelen. Maar in dat jaar vond er in Brazilië een staatsgreep plaats en na 35 dagen filmen stak de militaire dictatuur een stokje voor het project. Leden van de cast en de crew werden gearresteerd en het materiaal werd in beslag genomen. Het tot dan toe geschoten filmmateriaal zelf was al naar Rio de Janeiro verstuurd en ontkwam zo aan de handen van de machthebbers. 


In 1979 toog Coutinho weer naar de streek waar een groot deel van de film was opgenomen. Hij overwoog zijn dertien jaar oude film af te maken, maar gooide het uiteindelijk over een andere boeg. De originele film werd het uitgangspunt voor een documentaire, waarin Coutinho het verhaal van die eerste film en de onderbreking daarvan door alle betrokkenen laat vertellen. Hij filmde ook de reacties van de weduwe Teixeira en de plaatselijke bevolking.


Zo werd Cabra marcado para morrer, zoals het Amerikaanse mediatijdschrift Variety het beschreef, ‘een historisch document van de revolutie vanuit het oogpunt van de verliezers’. Een klassieker die in 2015 op de vierde plek belandde in de Top 100 van Braziliaanse films van de Brazilian Film Critics Association.


Soberane (Sovereign) 2022, regie: Wara

Hakan wil niet terug naar Brazilië, maar weet ook niet hoe die Lissy moet vertellen dat een droomleven buiten Cuba niet mogelijk is. Hakan worstelt met besluiteloosheid wanneer Lissy ontdekt dat haar een kans onthouden is om van het eiland af te komen. Hakan kan echter niet (in Cuba toevoegen voor de duidelijkheid?) blijven en moet de nieuwe persoon die die is geworden accepteren om terug te kunnen keren naar huis.

Soberane ontving in 2022 de Locarno Shorts Weeks Audience Award.


Houd de website en socials in de gaten voor het volledige programma van deze avond.

data

di 4 juni 19:30

prijzen

  • standaard € 17,50

taal & duur

  • Engels boventiteling: Engels

  • 3 uur

Credits

samenstelling Christiane Jatahy film Eduardo Coutinho in samenwerking met EYE