Netwerk en verwante artiesten

Naast de voorstellingen en concerten van de associates zelf, kwamen meerdere programmaonderdelen voort uit gesprekken met de associates en hun netwerk. 

Stemann is momenteel samen met Benjamin von Blomberg intendant van het Schauspielhaus Zürich. Zij werken daar met een aantal huisregisseurs, van wie Stemann er drie meenam naar het Holland Festival: de Duitse regisseur Christopher Rüping met Der Ring des Nibelungen en de Amerikaanse Wu Tsang met Moby Dick; or, The Whale. De voorstelling Porca Miseria van de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell (ook een van de drie huisregisseurs) werd al in 2021 geprogrammeerd, maar vanwege de pandemie uitgesteld. De voorstelling bleek naadloos te passen in het programma van dit jaar. In al deze voorstellingen kregen klassieke werken (Der Ring des Nibelungen, Moby Dick en Cat on a Hot Tin Roof) een herinterpretatie en werden perspectieven verkend die eerder in de originele werken maar weinig aandacht kregen.Voor haar album en concert Mother Nature werkte Angélique Kidjo met jonge Afrikaanse artiesten. Daarnaast werd door het programmateam, geïnspireerd door haar wens om een up-to-date blik op de Afrikaanse scene te geven, een programma samengesteld van onder andere twee clubavonden in Lofi en een avond in de Melkweg. Hier kon het publiek zijn hart ophalen aan baanbrekende artiesten uit onder meer Oeganda, Indonesië, Zuid-Afrika, Kenia en Nigeria. Nederlandse artiesten als Pink Oculus, Nana Fofie en het Britse duo Blue Lab Beats, ieder met Afrikaanse roots, stonden naast artiesten die nooit eerder in Nederland te zien waren. Zo maakte het Nederlandse publiek voor het eerst kennis met Afrikaanse rap-grootheden als Aunty Rayzor en Sho Madjozi en met indrukwekkende muzikale acts als die van Nakibembe Xylophone Troupe uit Oeganda, die met acht mannen één grote xylofoon bespelen, daarbij deels samenwerkend met Gabber Modus Operandi uit Indonesië. Voor sommige artiesten betekende de uitnodiging van het Holland Festival een Europees debuut. Voor het hip-hop en R&B-duo Def Maa Maa Def was het zelfs hun debuut buiten Senegal. Een van de gasten bij het openingsconcert, Zeynab Abib liet tijdens haar eigen concert in het Muziekgebouw haar eigenzinnige, eigentijdse blik op de traditionele Beninse Bolodjo-muziek horen. 

Ontspannen ontmoetingen
Het festival vormde een ontspannen setting voor meerdere ontmoetingen tussen makers en andere professionals uit de sector. Stemann en zijn compagnon bij Schauspielhaus Zürich, Benjamin von Blomberg, hadden ontmoetingen met onder andere de Portugese regisseur Tiago Rodrigues, die vanaf september 2022 Festival d’Avignon zal leiden en van wie De Kersentuin (La Cerisaie) in het festival te zien was, met Didier Fusilier, directeur van La Villette in Parijs en met Ivo van Hove, directeur van ITA en vanaf november 2023 directeur van de Ruhrtriennale. 

Hoewel Kidjo niet alle artiesten die tijdens de clubavonden optraden van tevoren kende, pasten zij wel stuk voor stuk in het verhaal dat Kidjo hier graag wilde vertellen over de grote potentie en ambitie van artiesten uit verschillende Afrikaanse landen. De meeste van de uitgenodigde artiesten kenden Kidjo uiteraard wel, zij is een icoon voor velen. Het festival organiseerde vooraf aan het concert in de Melkweg een ontvangst voor hen om Kidjo te ontmoeten.