Ga naar de hoofdcontent

O Peixe

Jonathas de Andrade

Gratis

Aan de noordoostkust van Brazilië voeren de vissers uit een vissersdorp een ritueel uit waarbij ze hun vers gevangen vis omhelzen.


De liefdevolle omhelzing die het ritueel vergezelt, markeert de overgang van leven naar dood. De relatie tussen mens en dier is doordrenkt van een ambigue opeenvolging van gebaren van tederheid, geweld en overheersing. Deze film is gemaakt met een groep vissers uit Piaçabuçu en Coruripe, bij de rivier São Francisco en de zee in het noordoosten van Brazilië. De utopische droom van een harmonieuze gemeenschap met de natuurlijke omgeving benadrukt het gebrek aan verbondenheid van de stadsmens met de natuur die hem ten dienste staat.


De film beweegt tussen fictie en werkelijkheid, fantasie en documentaire. De vanzelfsprekendheid van de overheersing verbergt de kern van deze relatie die wordt gevormd door het constante gebruik van kracht, macht en toewijding.


Met verhalen uit folklore, etnografie en antropologie onderzoekt Jonathas de Andrade kwesties rond de koloniale erfenis van Latijns-Amerika, de huidige gewelddadigheden en wat de kunstenaar zijn 'urgenties en ongemakken' noemt.


‘Toen ik opgroeide in Maceio, Alagoas, kwam ik in aanraking met complexiteit van de cultuur uit Noordoost-Brazilië: de suikerrietcultuur, de plantages, de elites, de armen, de klassenconflicten. Ik observeerde en voelde al deze factoren tijdens mijn kindertijd die een grote invloed op mij hadden, samen met alle nuances die samengaan met deze machtsstrijd.’ 

- Jonathas de Andrade

data

7 - 23 juni: verschillende openingstijden

taal & duur

  • Language no problem

  • 23 minuten (zonder pauze)

O PEIXE (‘The Fish), 2016. 16mm overgezet naar 2k. 

16mm transferred to 2k

  • <p>O PEIXE (‘The Fish), 2016. 16mm overgezet naar 2k.</p>

  • <p>O PEIXE (‘The Fish), 2016. 16mm overgezet naar 2k.</p>

  • <p>O PEIXE (‘The Fish), 2016. 16mm overgezet naar 2k.</p>

  • <p>Jonathas de Andrade</p>

Credits

concept Jonathas de Andrade productie Desvia, Wexner Center for the Arts geproduceerd door Rachel Daisy Ellis in coproductie met Jennifer Lange assistent-regie Jeronimo Lemos cinematografie Pedro Urano assistant photographer Leandro Gomes, Camila Freitas editing Tita, Ricardo Pretti sound design Mauricio d’Orey geluidsmix Paul Hill colorist Mike Olenick postproductie Film/Video Studio Program, Wexner Center for the Arts aanvullende support van Funcultura, Governo do Estado de Pernambuco