Ga naar de hoofdcontent
Rineke Dijkstra legt gedurende 24 uur de theatermarathon met Georgina Verbaan vast

Rineke Dijkstra legt gedurende 24 uur de theatermarathon met Georgina Verbaan vast

Persbericht 

Amsterdam, 28 juni 2024

 

Tijdens The Second Woman vindt een bijzondere samenwerking plaats. De gerenommeerde Nederlandse fotograaf Rineke Dijkstra zal gedurende 24 uur in een fotostudio achter de schermen van ITA portretten maken van zowel Georgina Verbaan als van al haar tegenspelers.

 

Vandaag presenteert het Holland Festival de baanbrekende voorstelling The Second Woman van de Australische theatermakers Anna Breckon en Nat Randall. In deze theatermarathon speelt actrice Georgina Verbaan gedurende 24 uur maar liefst 100 keer dezelfde break-up scene met telkens met een andere tegenspeler. Deze bijzondere voorstelling vindt plaats op het podium van ITA (Internationaal Theater Amsterdam) en wordt live gestreamd in Pathé Tuschinski.  

Tijdens The Second Woman vindt een bijzondere samenwerking plaats. De gerenommeerde Nederlandse fotograaf Rineke Dijkstra zal gedurende 24 uur in een fotostudio achter de schermen van ITA portretten maken van zowel Georgina Verbaan als van al haar tegenspelers. Dit project is een vervolg op Dijkstra’s eerdere samenwerking met de Engelse actrice Ruth Wilson bij de Londense versie van The Second Woman in mei 2023, waar Dijkstra elke twee uur een portret van Wilson maakte en daarnaast alle deelnemers na hun scène vastlegde. 

 

Rineke Dijkstra staat bekend om haar meesterlijke portretfotografie en haar vermogen om de kwetsbaarheid en kracht van haar onderwerpen vast te leggen. Terwijl de live performance vorm krijgt en daarna verdwijnt, creëert Dijkstra een blijvend archief waarmee ze de essentie vangt van de hoofdpersonen van de Amsterdamse versie van The Second Woman. Een tijdgebonden performance die plaatsvindt in het hier en nu maar van nature vergankelijk is, en fotografie, die een materiële documentatie van de realiteit achterlaat, worden gecombineerd en zo wordt The Second Woman ook een reflectie op de vergankelijkheid van tijd en de blijvende impact van kunst. 

Over Rineke Dijkstra
Rineke Dijkstra heeft sinds de vroege jaren negentig een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van foto- en videokunst waarin ze op een eigentijdse manier werkt met portretkunst. Door mensen te isoleren uit hun dagelijkse context en te focussen op de houding en de blik van de geportretteerde en op subtiele details, spoort ze de toeschouwer aan om goed te kijken naar mensen die vaak op een of andere manier een verandering doormaken. 

 

Dijkstra studeerde van 1981 tot 1986 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2017 werd ze gelauwerd met de prestigieuze Hasselblad Award en met de Spectrum International Prize for Photography. In 2020 ontving zij de Johannes Vermeer Prijs. De afgelopen jaren had ze onder andere solotentoonstellingen in Jeu de Paume, Parijs, La Caixa, Barcelona, Fotomuseum Winterthur, Museum für Moderne Kunst, Frankfurt, Museum of Modern Art, San Francisco, het Solomon R. Guggenheim Museum, New York, Stedelijk Museum in Amsterdam, Louisiana Museum, Humlebaek, Denemarken en De Pont, Tilburg. 

Over Holland Festival  
Het Holland Festival is een internationaal podiumkunstenfestival dat jaarlijks in juni plaatsvindt in Amsterdam. Het festival wil verbinden en bezoekers aan het denken zetten over de wereld waarin we leven. Met het presenteren van internationale voorstellingen door excellente makers van over de hele wereld biedt het Holland Festival een unieke kans om in aanraking te komen met allerlei vernieuwende en grensverleggende vormen van podiumkunsten. 

 

Fotocredit © Heidrun Lohr

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Meer informatie over de voorstelling: The Second Woman – Holland Festival
Mail voor meer informatie naar [email protected], of bel/stuur een bericht naar Helen Westerik, perscoördinator: 06-18944330, of Martine Willekens, hoofd Marketing en Communicatie a.i.: 06-53600431