Rusalka

Antonín Dvořák, De Nationale Opera

Een waternimf wordt verliefd op een prins en wil mens worden. Ze is zelfs bereid haar stem op te geven in de hoop dichter bij hem te komen.

Voor zijn betoverende opera Rusalka uit 1901 liet de Tsjechische componist Antonín Dvořák zich inspireren door het Germaanse volksverhaal over Undine, waarop ook Hans Christian Andersen De kleine zeemeermin baseerde. Dvořák componeerde poëtische, sensuele muziek met melancholische melodieën, met Rusalka’s Lied aan de maan als hoogtepunt.

Met dirigent Joana Mallwitz aan het hoofd van het Concertgebouworkest, en onder regie van de Duitser Philipp Stölzl, zingt sopraan Eleonora Buratto de rol van Rusalka. De Amerikaanse tenor Brian Jagde is de prins. Een tijdloos sprookje over dromen, eenzaamheid en een wanhopig verlangen naar heelheid.

data

vr 2 juni 19:00

ma 5 juni 19:00

do 8 juni 19:00

zo 11 juni 14:00

di 13 juni 19:00

za 17 juni 19:00

di 20 juni 19:00

zo 25 juni 14:00

prijzen

  • standaard vanaf € 30
  • CJP/scholier vanaf € 24

taal & duur

  • Duur voorstelling nog niet bekend (met 1 pauze)

Synopsis

eerste akte

De waternimf Rusalka is verliefd geworden op de prins, een mens. Nu wil ze zelf een mens worden om met hem op het land te kunnen leven. Haar vader, de watergeest Vodník, waarschuwt haar dat mensen slecht en zondig zijn. Ze luistert niet naar hem en roept de heks Ježibaba aan. Deze wil Rusalka wel in een mens veranderen, maar er is een voorwaarde: als haar liefde door de prins niet wordt beantwoord, zal ze voor altijd vervloekt zijn en zal de prins sterven. Ook verliest ze door haar transformatie haar spraakvermogen. Rusalka is zo overtuigd van haar liefde dat ze instemt. De volgende dag vindt de prins haar bij het meer. Haar schoonheid verleidt hem, hij neemt haar mee naar zijn kasteel.

tweede akte

Aan het kasteel wordt alles in gereedheid gebracht voor het aanstaande huwelijk van de prins en zijn mysterieuze, zwijgende bruid. Hij interpreteert haar zwijgen als afstandelijkheid, maar blijft proberen om haar voor zich te winnen. Een van de buitenlandse huwelijksgasten, een prinses, maakt Rusalka en de prins belachelijk. Rusalka vlucht naar haar vader en smeekt hem om hulp. De prins verklaart ondertussen in de kasteeltuin de liefde aan de buitenlandse prinses. Rusalka springt tussenbeide, maar de prins stuurt haar weg. Rusalka’s vader waarschuwt de prins over het lot dat hem te wachten ligt en verdwijnt met zijn dochter in het water. De buitenlandse prinses wijst de prins af.

derde akte

Rusalka is wanhopig. De heks Ježibaba vertelt haar dat ze zichzelf kan redden door de prins te doden en geeft haar een mes. Rusalka gooit het mes in het water. Als haar zussen haar ook niet meer willen zien, laat ze zich afzinken in het diepe. De prins, wanhopig en berouwvol, verschijnt aan de kust, zoekend naar Rusalka. Ze verschijnt uit het water en wijst zijn avances af. Ze legt hem uit dat een kus van haar zijn doodsvonnis zou betekenen. De prins berust in zijn lot en vraagt haar om hem te kussen. Dat is wat ze doet, waarna de prins in haar armen sterft. Rusalka vergeeft hem en verdwijnt in het water.

Credits

muziek Antonín Dvořák libretto Jaroslav Kvapil muzikale leiding Joana Mallwitz regie Philipp Stölzl, Philipp M. Krenn licht Philipp Stölzl decor Heike Vollmer, Philipp Stölzl kostuums Anke Winckler choreografie Juanjo Arqués dramaturgie Simon Berger zang Pavel Černoch, Annette Dasch, Johanni van Oostrum, Raehann Bryce-Davis, Maxim Kuzmin-Karavaev, Karin Strobos, Opera Studio, Georgiy Derbas-Richter, Inna Demenkova, Elenora Hu, Maya Gour orkest Koninklijk Concertgebouworkest koor Koor van De Nationale Opera koordirigent Edward Ananian-Cooper productie De Nationale Opera

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door