Ga naar de hoofdcontent

Stravinsky Sprookjes

Alexei Ratmansky, Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet presenteert twee van de meest succesvolle en fantasierijke balletten van de belangrijkste klassieke-balletchoreograaf van deze tijd, Alexei Ratmansky. De Stravinsky Sprookjes bestaat uit zijn wervelende Firebird en de Europese première van het poëtische The Fairy’s Kiss - beide op de magistrale muziek van Igor Stravinsky.


The Fairy’s Kiss, in 1928 geschreven onder de Franse titel Le baiser de la fée voor Les Ballets Russes, is gebaseerd op Hans Christian Andersens De IJsjonkvrouw. Een jongen wordt tijdens een sneeuwstorm gered door de kus van een fee. Hij groeit op tot een knappe jonge man, maar in de nacht voor zijn huwelijk keert de fee terug om hem te claimen, en bezegelt zijn lot met een ijzige kus.


De legende van de vuurvogel, uitgangspunt voor Stravinsky’s L’Oiseau de feu uit 1910, vertelt het verhaal van de tsarenzoon Ivan die in een magische tuin een vuurvogel vangt. Nadat zij weet los te breken, krijgt Ivan van haar een veer die hem in nood zal redden.


Ratmansky heeft beide verhalen op uiterst eigenzinnige wijze in dans vertaald. The Fairy’s Kiss – met prachtige decors en kostuums van Jérôme Kaplan – groeit in Ratmansky’s handen uit tot een ontroerend verhaal over een choreograaf die zijn lot niet kan ontlopen. Zijn hartstochtelijke Firebird spat van het podium af, waarbij ook de vuurvogel voor hem symbool staat voor een natuurkracht waaraan je niet eenvoudig kunt ontsnappen.


data

za 15 juni 20:15

zo 16 juni 14:00

di 18 juni 20:15

do 20 juni 20:15

vr 21 juni 20:15

za 22 juni 20:15

di 25 juni 20:15

prijzen

  • standaard vanaf € 29
  • CJP/scholier vanaf € 25

taal & duur

  • 2 uur 30 minuten


Credits

choreografie Alexei Ratmansky muziek Igor Stravinsky decorontwerp Jérôme Kaplan, Simon Pastukh kostuum Jérôme Kaplan, Galina Solovjeva licht Brad Fields muzikale begeleiding Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe