Tenebris Suspiria Naturae & The Way We Are

Johanna Constantine, Kembra Pfahler

Double-bill van twee performance-kunstenaars die samen met associate artist ANOHNI aan de wieg stonden van het kunstproject Future Feminism. Ze presenteren dans en muziek, ontstaan in de grensverleggende New Yorkse performancescene.

Kembra Pfahler (onder andere de drijvende kracht adchter de band The Voluptuous Horror of Karen Black) en Johanna Constantine zijn van meet af aan betrokken bij het Future Feminism collectief, waar ook associate artist ANOHNI en CocoRosie deel van uitmaken. Future Feminism roept op tot de opkomst van een vrouwelijk collectief bewustzijn om te redden wat er nog over is van onze wereld.

Samen maakten ze in 2014 dertien stenen met stellingen, waaronder: ‘De onderwerping van de vrouw en van de aarde is één en dezelfde’ en ‘Verlos mannen van hun rol als beschermers en roofdieren.’ Sinds de start van het project in 2014 hebben de principes van het Future Feminism Manifesto bekendheid gekregen en zijn ze toegeëigend in de populaire cultuur, met name stelling nummer 13: ‘De toekomst is vrouwelijk’ (The Future is Female).

The Voluptuous Horror of Karen Black presenteert The Way We Are. Een onverschrokken en activistisch concert met fantastische rekwisieten en kostuums, ontworpen door leadzangeres Kembra Pfahler zelf. De songteksten zijn geïnspireerd op de dertien stellingen van Future Feminism.

Performance artist en DJ Johanna Constantine presenteert haar langste werk ooit: Tenebris Suspiria Naturae (‘The Dark Sigh of Nature’). Dit werk met meerdere dansers heeft als thema de worsteling om te overleven in een onvoorspelbare omgeving.

'Nu hebben we de term "interdisciplinair" (...) maar tientallen jaren werden onze opvattingen over performance, feminisme, al die dingen die vandaag de dag de tijdgeest lijken te zijn, beantwoord met flessen die naar je werden gegooid en over straat worden gejaagd. Het is een nieuw begin. Misschien zal deze nieuwe populariteit ons leiden naar een zachter, vrouwelijk uur...'

– Kembra Pfahler, uit: 'A Letter to the People of Utrecht and Europe at Large' (2018)

data

vr 23 juni 20:30

prijzen

  • standaard incl. drankje vanaf € 22
  • CJP/student/scholier € 12

taal & duur

  • Engels

  • Duur voorstelling nog niet bekend (met 1 pauze)

  • Kembra Pfahler (The Voluptuous Horror of Karen Black)

  • © Johanna Constantine