Vake Poes; of hoe God verdween

Lisaboa Houbrechts, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k)

Hoe werken verborgen trauma’s uit het verleden door in het heden? Vake Poes; of hoe God verdween is een familie-epos dat drie generaties overspant vanuit het perspectief van een jong meisje.

De Vlaamse regisseur Lisaboa Houbrechts werkt het verhaal uit in beeld, tekst en muziek. Houbrechts: ‘Het is een duistere vertelling. Ze opent wonden en rioolputten. Het gaat over hoe kinderen vastzitten in een keten van geweld. Vanuit de drang om die keten te breken kan een ontzettende levenskracht en verbeelding vrijkomen, maar ze kan ook imploderen tot een cyclus van destructie.’

De twaalfjarige ‘kleindochter aller kleindochters’ staat aan het einde van een lange geschiedenis. Ze blikt terug op het verleden van haar grootvader aan vaders kant, 'Vake Poes' (opaatje Poes): zijn kindertijd, de oorlog, het seksueel misbruik in de broederschool, de Duitse bezetting en het wrede huwelijk met Moeke Poes. De levensverhalen en trauma’s van grootouders, ouders en de eigen, jongste generatie worden uitgediept met Bachs Johannespassie als leidraad.

De regisseur gaat op zoek naar hoe het kleine met het grote, het intieme met het politiek-maatschappelijke en het verleden met het heden is vervlochten. Het geweld dat kinderen wordt aangedaan, bepaalt het geweld van morgen. Voor deze groots opgezette vertelling werkt ze samen met acteurs, zangers en muzikanten van alle leeftijden, onder wie actrice Elsie de Brauw en accordeonist Philippe Thuriot.

data

vr 16 juni 20:30

za 17 juni 20:30

prijzen

  • standaard vanaf € 29
  • CJP/student/scholier € 12

taal & duur

  • Duits, Frans, Nederlands boventiteling: Engels, Nederlands

  • 2 uren (zonder pauze)

  • Lisaboa Houbrechts, regisseur

    © Kurt Van der Elst

Credits

tekst Lisaboa Houbrechts regie Lisaboa Houbrechts compositie Johann Sebastian Bach muzikale leiding Pedro Beriso arrangementen Pedro Beriso arrangementen voor accordeon en tenor Philippe Thuriot muziek Bert Cools, Stijn Cools scenografie/poppen Filip Peeters kostuum Oumar Dicko licht Fabiana Piccioli dramaturgie Hildegard De Vuyst muziekdramaturgie Piet De Volder met Alberto Martínez, Boule Mpanya, Driss Vandekerckhove, Eddie Dumont, Elisa Soster, Elsie de Brauw, Ferre Vereecken, Jules Dorné, Pieter Ampe, Philippe Thuriot, Stefaan Degand, Wolf De Graeve, Zofia Hanna orkest (opname) Orkest Opera Ballet Vlaanderen lichttechniek Bennert Vancottem geluidstechniek Brecht Beuselinck realisatie kostuums Oumar Dicko, Kostuumatelier Toneelhuis uitvoering decor en poppen Filip Peeters, Atelier FroeFroe distributie Helena Elshout productie laGeste coproductie Opera Ballet Vlaanderen, Toneelhuis, Le Phénix, scène Nationale Valenciennes, MC93, Opéra de Lille, Holland Festival met dank aan De School van Gaasbeek met steun van Stad Gent, De Vlaamse Overheid, Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door