Ga naar de hoofdcontent
Wat we doen

Wat we doen

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival viert in 2024 zijn 77-jarig bestaan. 

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

Artistieke vernieuwing, innovatie en experiment
Artistieke vernieuwing, innovatie en experiment zijn de kernwaarden van het Holland Festival. Het festival toont grensverleggende voorstellingen van makers van over de hele wereld en nieuwe ontwikkelingen binnen de podiumkunsten die nergens anders in Nederland te zien zijn: van theater, dans, muziek, muziektheater en opera tot multidisciplinaire vormen en crossovers met beeldende kunst, digitale kunst, fotografie en film. Het festival weet daarmee een breed, nieuw en nieuwsgierig publiek aan zich te binden. Daarnaast werkt het samen met veel partners in en buiten Amsterdam, organiseert het talks, debatten, masterclasses, tentoonstellingen en presentaties, meet the artists, kijkjes voor- en achter de schermen, online streamings. Het biedt verdieping, verbreding, context en vermaak.  

Artist driven
Het Holland Festival is artist driven. Het zet de kunstenaars centraal en toont podiumkunst die zorgt dat je andere perspectieven kan zien, voelen of ervaren. Het festival neemt je via de vele (inter)nationale kunstenaars mee op avontuur, verrast en zet aan tot nadenken. 

Associate Artists
Sinds 2019 werkt het festival met associate artists. Zij tonen hun eigen werk en verkennen mogelijkheden voor verdieping van de programmering en een duurzame(re) verbinding tussen de kunstenaars en de stad. Het festival belicht behalve hun werk ook thema’s die voor hen van betekenis zijn, evenals aan hen gerelateerde kunstenaars. De associate artist voor de 77e editie van het Holland Festival is de Braziliaanse theaterregisseur, filmmaker en schrijver Christiane Jatahy (Rio de Janeiro, 1968). Eerdere associate artists waren ANOHNI in 2023, Angélique Kidjo en Nicolas Stemann in 2022, Gisèle Vienne en Ryuichi Sakamoto in 2021, Bill T. Jones in 2020 en Faustin Linyekula en William Kentridge in 2019. .

Emily Ansenk, directeur Holland Festival: '2024 wordt het zesde jaar waarin het Holland Festival samenwerkt met een of twee associate artists bij een deel van de invulling van het programma. Die samenwerking voegt elk jaar veel nieuwe, interessante thema’s en perspectieven toe aan het festival. Christiane Jatahy is een grote theater- en filmmaker die de Braziliaanse maatschappij in al zijn complexiteit vaak als onderwerp neemt. Zij stelt zich daarin niet op als objectieve beschouwer, maar neemt met haar scherpe en kritische blik bestaande mechanismes onder de loep. Zij heeft aandacht voor gemarginaliseerde groepen en hun verhalen die gezien en gehoord moeten worden. Zij heeft een unieke beeldtaal, waarbij zij – onder andere met behulp van de camera – voortdurend speelt met de rol van de toeschouwer, met realiteit en fictie, zowel in beeld als fysiek. Met haar kennis van de Braziliaanse culturele context en haar ervaring in de samenwerking met Europese theaters en klassieke teksten, brengt zij in het Holland Festival, naast haar eigen nieuwe en bestaande werk, nieuwe perspectieven en laat zij ons kennismaken met voor Nederland nieuwe kunstenaars, denkers en musici.” '

Educatie
Het Holland Festival organiseert ook diverse educatieve activiteiten voor verschillende doelgroepen. Leerlingen en werknemers van uiteenlopende middelbare scholen en kunstvakopleidingen krijgen een kijkje voor en achter de schermen van het festival.
Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden.