Ga naar de hoofdcontent
Welkom bij Holland Festival 2023

Welkom bij Holland Festival 2023

Het Holland Festival, het in 1947 opgerichte toonaangevende internationale podiumkunstenfestival, vindt dit jaar plaats van 1 juni tot en met 1 juli 2023 in Amsterdam. Kunstenaars van over de hele wereld tonen artistieke vernieuwing en experiment in grensverleggende voorstellingen die nergens anders in Nederland te zien zijn: van theater, dans, muziek en muziektheater tot multidisciplinaire vormen en cross-overs met beeldende kunst, fotografie en film. 

Tijdens de 76e editie presenteert het Holland Festival ruim 200 voorstellingen die al deze disciplines beslaan, met in totaal 40 producties, met 19 voor het Holland Festival nieuwe makers, waarvan 6 nog nooit eerder in Nederland hebben opgetreden, op 20 verschillende locaties in de stad. Ontmoetingen, gesprekken, tentoonstellingen, podcasts, workshops, films, events en rituelen met en over kunstenaars maken het programma van een festival compleet. 

Overkoepelende thematiek
De kunstenaars nemen ons mee op reis van het verleden naar het nu en de toekomst. Zij verbeelden en verdiepen de thema’s die ons op dit moment bezighouden en laten hun stem horen. Een terugkerend thema in dit festival is empathie: zowel tussen individuen als tussen sociale groepen en tussen makers en publiek. Verschillende voorstellingen gaan over systemisch geweld. Om uitbuiting van mensen en van natuurlijke bronnen aan te kaarten, wordt het publiek door verschillende makers dit jaar aangemoedigd zich niet afstandelijk, maar kwetsbaar op te stellen. En om de ander, waaronder ook de maker, niet als ‘exotische vreemde’ te zien, maar als deel van onszelf als mensheid. Het gaat namelijk over ons allemaal.

Associate artist
2023 is het vijfde jaar waarin het Holland Festival samenwerkt met associate artists bij de invulling van een deel van het programma. Die samenwerking voegt elk jaar veel nieuwe, onverwachte thema’s en perspectieven toe aan het festival. Dit jaar is de associate artist zangeres, componist en beeldend kunstenaar ANOHNI die driemaal eerder in het Holland Festival te zien was. Met haar voortdurende zoektocht naar wat er werkelijk aan de hand is in de wereld, is zij een belangrijke inspiratiebron. ANOHNI stelt een concert en programma samen voor de Gerrit van der Veenstraat waar zij ooit woonde (The Disintegration Loops). Zij maakt de tentoonstelling SHE WHO SAW BEAUTIFUL THINGS in Huis Willet-Holthuysen (een samenwerking met het Amsterdam Museum). Ze brengt een uitgebreid programma met zielsverwante kunstenaars onder de noemer Future Feminism en gaat in gesprek met deze en andere kunstenaars. Het interview en de podcast met haar geven een goed beeld van haar bijdrage als muze van het festival en inzicht in haar denkbeelden.

Een andere wereld
Drive Your Plow Over the Bones of the Dead van regisseur Simon McBurney – een favoriete maker van vele festivalgangers – vormt de opening van de 76e editie. Activisme in combinatie met poëtisch taalgebruik en charismatische hoofdpersonen vormen de drijvende kracht van een radicaal herzien wereldbeeld. ‘Imagine another world’ is eveneens de kern van de filmische installatie Euphoria van Julian Rosenfeldt en het utopische Respublika van Łukasz Twarkowski, theatervoorstelling, film en rave ineen.  

Het festivalcentrum
Dit jaar is het festivalcentrum in De Balie dé uitvalsbasis van het Holland Festival. Hier vind je alles wat je nodig hebt: de festivalkassa, service- en Vriendenbalie en merchandiseverkoop. De hele dag kan je in het café-restaurant terecht. Na de voorstelling is het de ontmoetingsplek voor artiesten, programmamakers en het publiek om na te praten. Ook is er een speciaal festivalprogramma in De Balie: je kan kunstenaars ontmoeten tijdens een Meet The Artist, er zijn gesprekken, workshops, een live radio-uitzending van Echobox en detox morning sessies.

Holland Festival digitaal
Natuurlijk is het Holland Festival dit jaar ook digitaal te bezoeken. Een aantal voorstellingen is via een (live)stream te bekijken en kunstenaarsgesprekken worden online uitgezonden. Bovendien zijn er films te zien via Cinetree. Voor veel voorstellingen maakt De Groene Amsterdammer een inleidende podcast met makers en experts die vanaf de bank, op de fiets voorafgaand of na de voorstellingen te beluisteren zijn. 

Het programma is bekend, wat nu?
Het navigeren door het programma is voor iedereen een jaarlijkse uitdaging: er zijn voor Nederlands publiek veel relatief onbekende makers en er is nieuw werk te zien dat zich lastig laat omschrijven. Dit jaar hebben we een folder uitgebracht waarin het complete programma in een oogopslag te zien is, waarin alle voorstellingen in korte zinnen beschreven worden en voorzien zijn van hashtags (#). Deze verwijzen naar de vorm en naar de essentie van de voorstelling. Daarnaast kunt u kiezen uit een vijftal series van drie voorstellingen, die het festivalteam voorgeselecteerd heeft: met drie tips van de programmamanagers, My First HF, Go Easy HF en Die Hard HF. Dit jaar is veel gratis toegankelijk, waardoor je ook zonder ticket een prachtig, zeer verscheiden festival kunt beleven en er is aandacht voor audiodiscriptie, boventiteling, en toegankelijkheid van de voorstellingen. Vrienden van het Holland Festival helpen we natuurlijk graag persoonlijk met het maken van een selectie. Het team van het Holland Festival staat voor je klaar! 

We zien elkaar in juni, als de zon schijnt en het Holland Festival een maand lang de stad kleurt.

Emily Ansenk
directeur Holland Festival