Ga naar de hoofdcontent

Brideshead Revisited

De Warme Winkel

Na het succesvolle Lady Chatterley’s Lover brengt De Warme Winkel opnieuw een Engelse literatuurklassieker naar het theater. Florian Myjer katapulteert samen met Abke Haring Brideshead Revisited de 21e eeuw in.

Kende dit meesterwerk in de vorige eeuw nog een cultstatus onder queers én conservatievelingen, tegenwoordig lijkt deze roman overgeleverd aan de vergetelheid. Terwijl dit misschien wel het meest romantische en Anglofiele boek is dat de literatuur ooit heeft voortgebracht.
Het stiekem-autobiografische Brideshead Revisited (1945) van Evelyn Waugh vertelt het verhaal van Charles Ryder, die als jonge student aan het Oxford van begin 20e eeuw in de ban raakt van de aristocratische familie Flyte. Een zwoele zomer lang laaft hij zich op het paradijselijke familielandgoed aan hun weelderige leven, waarbij hij verliefd wordt op zowel zoon Sebastian als dochter Julia Flyte.

Maar met het einde van de zomer en de opkomst van het fascisme dient het volwassen leven zich aan. Hoe graag Charles ook zou willen, de vrijheid van die gouden augustusdagen komt niet meer terug. Wat de opmaat leek voor een radicaal eerlijk en vrijzinnig leven, blijkt het begin van een uitzichtloos en cynisch bestaan. Zelf vastzittend in een bitter wereldbeeld, was het schrijven van deze roman voor Evelyn Waugh een poging om het geluk uit zijn jonge jaren terug te vinden. Geïnspireerd door dit zelfonderzoek misbruikt De Warme Winkel Brideshead Revisited als vehikel voor een autopsie van de liefde en een ontvouwing van onze (seksuele) identiteit. Met live muziek gecomponeerd door Rik Elstgeest en de herinneringen en fantasieën van Florian en Abke als kloppend hart, reanimeren ze eindelijk het epische liefdesverhaal waar Waugh zo naar verlangde.

Met Engelse boventiteling op 13, 14, 15 en 27 juni.

Theatermenu
Voorafgaand aan Brideshead Revisited kan je op het terrein van De Sloot eten bij restaurant De Sering. Speciaal voor de voorstelling serveren ze een driegangen vegan theatermenu. Het theaterdiner begint stipt om 18.30 uur. Reserveer hier.

data

5 juni - 1 juli, 20:15

prijzen

  • standaard vanaf € 25
  • CJP/student/scholier € 12

taal & duur

  • Nederlands

  • 1 uur 30 minuten

Credits

concept, tekst en spel Florian Myjer, Abke Haring scenografie Scott Robin Jun concept en geluidsontwerp Rik Elstgeest kostuums Daphne de Winkel artistiek advies Ward Weemhoff eindregie Ward Weemhoff productie De Warme Winkel harp Liesbeth Vreeburg met steun van AMMODO

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door