Like a River

Melkweg Expo

Gratis

Met Like a River schept de Amerikaanse fotograaf Daniel Jack Lyons een kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig beeld van ondervertegenwoordigde trans en queer gemeenschappen.

Met een achtergrond in de sociale en medische antropologie ging Lyons aan het werk in het Amazonegebied onder de paraplu van Casa do Rio. Deze maatschappelijke organisatie ondersteunt en viert het culturele leven van tieners en jongeren die diep in het Amazonegebied leven. Lyons fotografeerde met name de trans en queer gemeenschappen uit die regio. Hij onderzocht hoe diepgewortelde inheemse tradities en moderne identiteitspolitiek elkaar ontmoeten in een soort safe space, beschut door de uitbundige vegetatie van het regenwoud. 

De krachtige beelden van Lyons doen recht aan individuele expressie en bevestigen de coming-of-age van deze groep. Uit zijn foto’s spreekt een grote veerkracht tegen een achtergrond van milieuvervuiling, geweld en discriminatie. 

‘Ondanks alle worstelingen die met queer zijn gepaard gaan, is er ook een magisch aspect, namelijk dat ik een ingebouwde familie en gemeenschap heb, waar ik ook ga. Dit bleek helemaal het geval bij dit project. Het was niet mijn bedoeling om alleen inheemse queer en trans mensen in het Amazonegebied te documenteren, maar naarmate het project vorm kreeg, waren het toch de trans, non-binaire en queer mensen waarmee ik de meest intieme band ontwikkelde. Er was ook een zeer intens verlangen onder de queer gemeenschap om gezien te worden.

— Daniel Jack Lyons

Op 10 juni wordt om 17.00 uur deze tentoonstelling feestelijk geopend.
17:00 uur: deuren open
18:00 uur: welkomstwoord door Melkweg Expo
18:05 - 18:15 uur: Q&A met Daniel Jack Lyons 
18:30 - 19:30 uur: boeksigneersessie Like a River

data

10 juni - 6 augustus, 11:00-19:00 (di-zo)

prijzen

  • gratis € 0

taal & duur

  • Language no problem

  • Duur voorstelling nog niet bekend

Credits

fotografie Daniel Jack Lyons productie Melkweg

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door