Ga naar de hoofdcontent

PEARLS

Joshua Serafin

In deze betoverende samensmelting van dans, zang en theater, het derde deel van trilogie Cosmological Gangbang, grijpt de multidisciplinaire kunstenaar Joshua Serafin terug naar de spirituele roots van de Filipijnse samenleving, voordat die werd aangetast door een koloniaal denken over gender. 


Voor de komst van de streng katholieke Spanjaarden in de 16e eeuw was identiteit in de ‘Parel van het Oosten’ geen kwestie van strak omschreven tegenstellingen. Het werd beschouwd als fluïde en non-binair en was geworteld in het goddelijke. Hogepriesteressen belichaamden deze genderdiversiteit en gaven het door aan de volgende generaties. Serafin en diens medespelers in de Filipijnen herschrijven de geschiedenis en verbeelden een toekomst waar lichamen opnieuw goddelijk worden, weg van conventionele gendernormen.


Zo wil PEARLS meer dan een voorstelling eerder een ritueel van heling zijn. De drie performers (Serafin op toneel en de twee andere performers via een liveverbinding) delen de pijn die ze als queer en trans personen met bruine lichamen ervaren. Hun verhalen over trauma’s weten ze om te vormen tot scènes van ongekende schoonheid, net zoals oesters dat kunnen door een vreemd en schurend deeltje net zo lang met laagjes te bedekken totdat het een schitterende parel is.

data

di 11 juni 20:30

wo 12 juni 20:30

prijzen

 • standaard € 24
 • CJP/student/scholier € 13

taal & duur

 • Engels, Tagalag, Hiligaynon boventiteling: Engels, Nederlands

 • 1 uur 10 minuten (zonder pauze)

 • Joshua Serafin

 • PEARLS

  © Michiel Devijver

 • PEARLS

  © Michiel Devijver

Credits

concept Joshua Serafin uitvoering Joshua Serafin, Lukresia Quismundo, Bunny Cadag geluid Pablo Lilienfeld scenografie RV licht Ryoya Fudetani kostuums Katrien Baetslé video Federico Vladimir Strate Pezdirc artistieke assistentie Rasa Alksnyte onderzoek Jaya Jacobo outside eye Arco Renz coproductie VIERNULVIER, BIT Teatergarasjen, HAU Hebbel am Ufer, Beursschouwburg, STUK, WpZimmer & C-TAKT, Theater Rotterdam gesteund door Vlaamse Gemeenschap, Vlaamse Gemeenschapscommissie dankbetuiging Talaandig-Manobo community, Kulahi in Bukidnon vertaling Christian Jil Benitez, Rica Paras, Macky Torrechilla