Ga naar de hoofdcontent
Future Festivals Meet-up

Future Festivals Meet-up

Eurosonic Noorderslag, ROEF, Green Events, Verenigde Podiumkunstenfestivals

Festivals zijn druk bezig om duurzamer te worden. Omdat zij samen meer en betere ideeën hebben dan alleen, organiseert het Holland Festival de eerste gezamenlijke meet-up met andere festivals om de goede voornemens te realiseren.

Locatie: De KAS (Q-Park Westergasfabriek)
Datum: 14 juni
Tijd: 11:00 - 17:00
Taal: Nederlands, Engels

We willen als festival niet alleen kunst maken die over duurzaamheid gaat, maar ook echt iets doen. Hoe kunnen festivals op een duurzamere manier worden georganiseerd? Future Festivals Meet-up is een conferentie voor professionals en andere geïnteresseerden. Organisatoren van verschillende festivals in Nederland als Eurosonic Noorderslag (ESNS) en ROEF zullen met elkaar en het publiek spreken over hoe zij duurzamer kunnen opereren en wat de oplossingen van de toekomst zijn.

Onder leiding van experts op het gebied van het duurzaam organiseren van evenementen worden mogelijkheden verkend van beleid tot uitvoering en samenwerking met duurzame, lokale ondernemers. Wat weten we nu en welke doelen stellen we onszelf voor 2025? Deze editie geldt als het startpunt voor een halfjaarlijkse meet-up waarvan de volgende editie in januari 2023 op ESNS plaatsvindt en halfjaarlijks wordt vervolgd. Wees welkom om mee te luisteren en eventueel jouw steentje bij te dragen!

Achtergrond
Onder leiding van twee moderatoren lopen we gedurende de dag langs verschillende onderwerpen over het duurzamer organiseren van festivals. Eurosonic Noorderslag en Holland Festival hebben de handen ineengeslagen en zijn samen met Green Events tot de volgende te bespreken onderwerpen gekomen: duurzaamheidsbeleid vanuit de politiek, lokaal samenwerken, verandermanagement en de status quo van het duurzaam organiseren van festivals.

Organisaties van de meest uiteenlopende podiumkunstenfestivals zijn uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan: theaterfestivals in schouwburgen, popfestivals in natuurgebieden, hybride dancefestivals. Het zijn organisaties die normaal gesproken nauwelijks toekomen aan uitwisseling van ervaring op het gebied van duurzamer organiseren - of juist het gebrek hieraan.

Deze gesprekken vormen de basis voor een nulmeting: waar staan we eigenlijk als festivalland Nederland in onze pogingen om festivals te ‘vergroenen’? Na deze editie in juni is er een vervolg op Eurosonic Noorderslag in januari, waar we verder kunnen werken aan een gezamenlijke groene code.

Programma
10.30 Inloop
11.00 Introductie in samenwerking met Eurosonic Noorderslag.
 - Keynote over beleid duurzaamheid vanuit politiek.
 - Panel over case study ROEF: Rooftop Revolutions, Rotterdamse Dakendagen, De Gezonde Stad en ROEF.
13.00 Lunchpauze
 - Anne van Leeuwen doet verslag van de voortgang en haar observaties bij het creëren van Manifesto for the living in a time of extinction.
 - Panel over verandermanagement: een duurzamer evenement begint bij de organisatie.
 - Panelgesprek waarin we toewerken naar een groene code die alle festivalorganisaties kunnen toepassen.
 - Conclusies: waar staan de festivals in 2022 en waar moeten we zijn in 2025?
17.00 Borrel

Dit programma maakt deel uit van het overkoepelende programma Manifest for the living in a time of extinction.

Om de Future Festivals Meet-up bij te wonen graag aanmelden via onderstaand formulier. Na aanmelding is het via de bevestigingsmail mogelijk voor 15 euro een ticket aan te schaffen voor een lunch.



Credits
moderator
Frank Kimenai spreker Rob van Wegen, Annick Mantoua, Jan Henk Tigelaar, Nikki Kamps, Laura van de Voort, Jan Willem van Bokhorst, Remco Moen Marcar