Ga naar de hoofdcontent
Manifesto for the living in a time of extinction

Manifesto for the living in a time of extinction

Achtdaags programma over het Antropoceen, klimaatcrisis en de rol van de mens

Manifesto for the living in a time of extinction is een achtdaags programma over klimaatverandering in een kas op het dak van een parkeergarage. In het kader van dit manifest wordt niet alleen kunst gemaakt over de klimaatcrisis, maar wordt ook de vraag gesteld aan onszelf hoe we, op een inclusieve manier, in actie kunnen komen. Tijdens de finale komt alles samen.

Als festival willen we niet alleen kunst tonen over de klimaatcrisis, maar ook mensen activeren om daadwerkelijk iets terug te doen voor de aarde. Gedurende acht dagen wordt, in samenwerking met ROEF, een kale betonnen ruimte omgetoverd tot een levendige kas. Hier vinden programma's plaats rondom dit klimaatthema. ROEF toont de torenhoge potentie van de stad. Benutte daken bieden kansen bij klimaatadaptatie, duurzame energiebehoefte én drukte in de stad. Het onontgonnen Amsterdamse daklandschap is maar liefst 12 km² groot, wat ruim 25 keer zo groot als het Vondelpark is. ROEF bouwt graag aan een toekomst waarin we veel meer gebruik maken van al deze ruimte op hoogte.

Boer en maker Anne van Leeuwen (oprichter regeneratieve boerderij Bodemzicht en medeoprichter Ambassade van de Noordzee) zal binnen deze periode bouwen aan een manifest voor de mensheid; een soort to-do-lijst van zaken die we kunnen doen voor de aarde. Op dag één presenteert zij tijdens de kick-off de opzet van het manifest en haar onderzoeksplan voor de komende week. Vervolgens is zij bij alle programma’s aanwezig en ‘bouwt’ met de kennis die ze samen met alle bezoekers opdoet een poëtisch manifest.

Welke personen en organismen hebben we nodig voor een betere wereld? Onder anderen associate artist Nicolas Stemann presenteert hier zijn perspectief als regisseur op dit onderwerp. Wat kunnen we als regisseurs, festivals en andere cultuurmakers terugdoen voor de aarde? Bezoekers worden uitgenodigd om hun steentje bij te dragen, dus zoek Anne vooral op en maak een praatje!

Tijdens de finale van Manifesto for the living in a time of extinction toont Van Leeuwen alle resultaten en conclusies van de programma's in en om de kas. Wordt het een installatie, een volledige beschildering van de kas of een heel andere vorm?

Manifesto for the living in a time of extinction bestaat uit de volgende onderdelen: