Ga naar de hoofdcontent
SCAR

SCAR

Holland Festival in Frascati

Dit jaar is het Holland Festival programma in Frascati samengesteld onder de noemer Scar. Het thema 'litteken' verbindt alle kunstwerken die in het programma Scar bij elkaar komen. Dans- en theatervoorstellingen, beeldende kunst, talks, ceremonies - roepen allemaal littekens op van verschillende oorsprong. 

Een litteken ('scar' in het Engels)    

Een spoor van iets dat je is overkomen. Een kwetsuur. Een wond. Een snee.    

Extern – het openen van de huid, de grens van je lichaam. Intern – een geheim dat in je brandt.    


Dit jaar is het Holland Festival programma in Frascati samengesteld onder de noemer Scar. Een litteken is een fysiek feit, geen symbool of metafoor. Want alle littekens nemen vleselijke vorm aan, werken in op het lichaam.    


'Litteken' verbindt alle kunstwerken die in het programma Scar bij elkaar komen. Dans- en theatervoorstellingen, beeldende kunst, talks, ceremonies - roepen allemaal littekens op van verschillende oorsprong. Het zijn verhalen over seksueel geweld, ziekte, onzichtbaarheid, racisme en transgenerationeel trauma. Ze laten beelden ontstaan - poëtisch, scherp en ontroerend.   


Elk litteken is uniek en zo ook het archief waarin het lichaam het opslaat. Met dit programma willen we de schoonheid, kracht en ambiguïteit van littekens vieren en verschillende kunstwerken laten schitteren door de gebrokenheid van de geschiedenis en de actualiteit van geweld, door de kwetsbaarheid van ons lichaam en de sensitiviteit van intermenselijke verbindingen.    


We nodigen je uit om je eigen littekens te omarmen en ze je navigatie en steun te laten worden.

Klik hier om de volledige introductietekst voor het Scar-programma te lezen.