Holland Festival x Pepr: Regard Noir

Aïssa Maïga

Documentaire over de nood aan diversiteit in de filmwereld

In Regard Noir gaat actrice en regisseur Aïssa Maïga op een internationale reis met als vraag: waarom is er zo weinig ruimte voor diversiteit in de film- en televisiewereld?

Aïssa Maïga is een in Senegal geboren Franse actrice, regisseur, schrijver, producer en activist. Maïga werkte samen met grote auteurs zoals Michael Haneke, Abderrahmane Sissako en Michel Gondry, en speelde onlangs in het regiedebuut van Chiwetel Ejiofor. Ze regisseerde ook Above Water en is medeoprichter van het DiasporAct collective. Voor Regard Noir interviewt Maïga professionals uit de film en televisie-industrie over hun ervaringen. Aan het woord komen regisseurs en acteurs, onder wie Ryan Coogler, regisseur van de film Black Panther, en actrice Adèle Haenel (die ook te zien was in L’Étang in Holland Festival 2021). In alle gesprekken staat het gebrek aan meerstemmige representatie op het witte doek centraal.

data

prijzen

  • standaard € 4,99

taal & duur

  • Frans boventiteling: Engels

  • 1 uur 14 minuten

Samen met filmpodium Pepr presenteert het Holland Festival twee producties die verband houden met het werk van associate artist Angélique Kidjo. De carrière van de uit Benin afkomstige zangeres Angélique Kidjo staat in het teken van bruggen bouwen tussen verschillende culturen, verschillende muziekstijlen en verschillende generaties. Kidjo, die ook UNICEF-ambassadeur is, zingt onder meer over de dreigende klimaatcrisis en over belangrijke sociale thema's, zoals raciale ongelijkheid.

Pepr is een nieuw podium voor films, verbonden aan online filmplatform Picl. Hier ligt de focus op verhalen uit de Afrikaanse Diaspora. In samenwerking met het Holland Festival worden op dit platform twee producties vertoond die aansluiten bij het werk van Kidjo: Regard Noir, Above Water. Films die respectievelijk de geschiedenis van de mensheid onderzoeken, de impact van de klimaatverandering tonen en de hardheid van de creatieve industrie bevragen.