Ga naar de hoofdcontent

Sonne

Nicolas Stemann, Elfriede Jelinek

Eerste lezing van nieuw werk van Elfriede Jelinek


Regisseur en associate artist Nicolas Stemann heeft een bijzondere band met (toneel)schrijver en Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek. In Sonne gaat hij met musici en acteurs één dag aan de slag met een nieuwe tekst van haar hand en presenteert daarna het resultaat.


Jelinek staat bekend om ‘haar muzikale stroom van stemmen en tegenstemmen in romans en toneelstukken, die met een buitengewoon taalkundig vuur de absurditeit van de clichés van de samenleving en hun onderwerpende kracht blootleggen’. Stemann en zijn acteurs geven er, met veel ruimte voor improvisatie, een heel eigen draai aan.


Jelineks nieuwe tekst Sonne beziet de wereld en de mens vanuit het perspectief van de zon. Mensen raken in het nauw tussen bosbranden enerzijds en tsunami’s anderzijds. Klimaatrampen die zijn veroorzaakt door de mens zelf. Stemann: ‘Jelinek schrijft een tekst waarin ze mensen vanuit het perspectief van de zon beschouwt en bespot. Ze beschrijft dingen die we ons niet kunt voorstellen, maar het is belangrijk dat we dat toch doen.’


Deze presentatie is een voorproefje van Jelineks nieuwe tekst, de wereldpremière vindt plaats in december 2022 in Schauspielhaus Zürich.


Dit programma maakt deel uit van het overkoepelende programma Manifesto for the living in a time of extinction.

data

vr 17 juni 2022 21:30

prijzen

  • standaard € 10

taal & duur

  • Duits

  • 1 uur 30 minuten

Manifesto for the living in a time of extinction

Manifesto for the living in a time of extinction

Manifesto for the living in a time of extinction

Dit programma maakt deel uit van het overkoepelende programma Manifesto for the living in a time of extinction. Dit is een achtdaags programma over klimaatverandering in een kas op het dak van een parkeergarage. In het kader van dit manifest wordt niet alleen kunst gemaakt over de klimaatcrisis, maar wordt ook de vraag gesteld aan onszelf hoe we, op een inclusieve manier, in actie kunnen komen.

-> lees meer

Maak kennis met Nicolas Stemann

Maak kennis met Nicolas Stemann

Maak kennis met Nicolas Stemann

De Duitse theaterregisseur Nicolas Stemann is dit jaar samen met zangeres Angélique Kidjo associate artist van het Holland Festival 2022. Tijdens het festival in juni zijn van hem onder andere de werken Kein Licht (2011/2012/2017), Contre-enquêtes en Der Besuch der alten Dame te zien.

Lees hier het interview