Tentoonstelling over de relatie tussen mens en water
De mens beïnvloedt water en water beïnvloedt de mens. Verschillende kunstenaars maken uiteenlopend werk over de vele gezichten van water en de relatie tussen water en mens in deze tijd. Deze expositie is gratis toegankelijk.
Welk effect heeft de mens op de zee, op rivieren, meren, grond- en regenwater? En welke effecten heeft water op de mens? Water kan een bedreiging vormen, maar het kan ook een bron van inspiratie zijn. In de verbeelding van kunstenaars en schrijvers kan water vernietigend zijn, maar ook: zuiverend, de bron van leven, genezend en beschermend.
Deze groepstentoonstelling onderzoekt door middel van fotografie en kunstinstallaties de relatie tussen mens en water: zowel de afhankelijkheid als de ondergeschiktheid van de mens aan het water. Deze levensbron is paradoxaal genoeg tegelijkertijd destructief als noodzakelijk en heilzaam. Een aantal (inter-)nationale en multimediale kunstenaars onderzoekt de invloed van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering, vervuiling en uitputting op het water van onze planeet. Aanpassingsvermogen van de mens aan deze veranderingen is essentieel.
Dit programma maakt deel uit van het overkoepelende programma Manifesto for the living in a time of extinction.
data
3 juni - 10 juli, wo t/m zo, 12:00 tot 21:00 uur
prijzen
- gratis € 0
informatie
-
Language no problem
-
Duur voorstelling niet bekend
gerelateerd
Contextprogramma
Naar aanleiding van deze groepstentoonstelling is er een uiteenlopend en verdiepend context programma samengesteld door de Melkweg. In dit programma wordt er door verschillende sprekers dieper ingegaan op de betekenis van water in zowel hun persoonlijke leven als hun artistieke en/of professionele praktijk. De paradoxale kracht van water - als bron van leven, en als bron van verwoesting - wordt onder de loep genomen door middel van meerdere verdiepende lezingen en een afsluitende spoken word performance. Dit alles onder het genot van ‘water’cocktails en zeewier zomersnacks door vegan chef Hanneke van Tol (Hannibal Kitchen).
Achtergrond
'Focus op aanpassing' luidt de conclusie van het onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water, Deltares, in reactie op het meest recente IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change, opgericht door de Verenigde Naties).
De dringende oproep van het rapport beperkt zich niet tot de noodzaak om de koolstofuitstoot te verminderen; het richt zich ook op het versnellen van de aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering. Niet alle gevolgen van de klimaatverandering kunnen worden voorkomen en dus is een goede voorbereiding enorm belangrijk. In deze tentoonstelling reflecteren kunstenaars op de relatie tussen water en mens in deze tijd en op deze noodzaak van aanpassing.