

welkom bij de terugblik 2022
welkom bij de terugblik 2022

Het Holland Festival vierde dit jaar een feestelijk 75-jarig jubileum. Deze editie kon het festival weer voluit doen waar het sinds de oprichting in 1947 voor bedoeld is: mensen samenbrengen om live voorstellingen uit binnen- en buitenland te beleven.
Kunstenaars konden eindelijk weer hun werk tonen en dat werd door het publiek beloond met volle zalen en genereus applaus. Tijdens het openingsconcert Mother Nature kreeg Angélique Kidjo met haar energieke podiumpersoonlijkheid heel Carré aan het dansen en zingen. Een van de publiekslievelingen, Sami Yusuf, maakte met When Paths Meet in samenwerking met het Amsterdams Andalusisch Orkest en Cappella Amsterdam de hooggespannen verwachtingen van zijn enthousiaste publiek meer dan waar. In regisseur Tiago Rodrigues' bewerking van De Kersentuin (La Cerisaie) werd het fenomenale acteerwerk van onder anderen Adama Diop en steractrice Isabelle Huppert door velen bewonderd.
Artist driven
Het Holland Festival zet altijd de makers in het middelpunt. Dit jaar stonden de Frans-Beninse zangeres Angélique Kidjo en de Duitse theaterregisseur Nicolas Stemann centraal: twee inspirerende en charismatische associate artists. Naast hun werk werden in het festival ook thema’s belicht die voor hen van betekenis zijn. Twee thema’s die uit de gesprekken met de associate artists en andere kunstenaars in het festival naar voren kwamen, waren representatie en klimaat. Door nationale en internationale makers met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen, kon het festival ook dit jaar weer een stevig en coherent programma presenteren. Van 3 tot en met 26 juni waren in totaal 33 producties te zien met 107 voorstellingen, waaronder 7 wereldpremières en 16 Nederlandse premières. Daarnaast waren er nog eens 18 aanvullende programma's, zoals workshops, een expositie, een online filmprogramma en gesprekken met en over kunstenaars.
Complexe tijd
Naast deze successen moest het festival helaas twee producties afgelasten. De grootschalige filminstallatie Euphoria van Julian Rosefeldt kon niet op tijd worden voltooid doordat de kunstenaar in Oekraïne filmde en samenwerkte met een Oekraïense filmploeg. Vanwege de Russische invasie moest hij het land voortijdig verlaten. De voorstelling The Murder of Halit Yozgat van Ben Frost kwam te vervallen vanwege coronabesmettingen binnen het technische team. De muziektheatervoorstelling Yemandja van Angélique Kidjo ging wel door, maar als gevolg van de inmiddels uitgebroken oorlog kwamen decors en kostuums niet op tijd aan en werd de voorstelling in een versoberde enscenering uitgevoerd.
Jubileum
Speciaal voor het jubileumjaar werd dit jaar naast de streaming van de opera Der Freischütz een extra, gratis toegankelijke, door het publiek gekozen Opera in het park vertoond: Verdi’s komedie Falstaff. Onder de noemer ‘Holland Festival Parels’ zijn televisiefragmenten verzameld van hoogtepunten uit de geschiedenis van het festival. In Amsterdam was, naast de feestelijke vlaggen en een speciale festivaltram, een bijzondere historische afficheroute te zien. Binnen- en buitenlandse pers besteedde aandacht aan de jubileumeditie van het festival, van Het Parool tot de New York Times.
Er zijn tijdens dit festival - net als tijdens voorgaande edities - vele bruggen gebouwd tussen verschillende generaties, genres en culturen.
Toegankelijk festival
In de afgelopen jaren is geïnvesteerd in digitalisering voor en achter de schermen. Zo is er een nieuwe website gelanceerd met onder andere HF Digital: een platform waarop tijdens het festival in aanvulling op de voorstellingen live en on demand streams te vinden zijn. Voor vrijwel alle voorstellingen werden dit jaar podcastinleidingen gemaakt in samenwerking met De Groene Amsterdammer. En het festival was dit jaar nog beter zichtbaar op sociale media met onder andere live uitzendingen op Instagram. Daardoor is ook het aantal scholieren, CJP-pashouders en studenten dat op een of andere wijze kennis heeft gemaakt met het Holland Festival substantieel gestegen. Het festival bereikte zowel terugkerende als zeker ook nieuwe doelgroepen. Dit was duidelijk terug te zien in de zalen, waar publiek met verschillende leeftijden en culturele achtergronden samenkwam.
Dankbaar
Het Holland Festival is heel dankbaar voor de terugkeer van publiek en artiesten naar de theaters, waarmee de wederopbloei van het culturele leven werd afgetrapt. Op de festivallocaties zijn bijzondere prestaties geleverd die onmogelijk waren geweest zonder de steun van de subsidiënten, de vele partners, particuliere vrienden en fondsen, en niet te vergeten het team en de raad van toezicht van het Holland Festival.
Het Holland Festival bestaat 75 jaar en prijst zich gelukkig. Er zijn tijdens dit festival – net als tijdens voorgaande edities – vele bruggen gebouwd tussen verschillende generaties, genres en culturen. Angélique Kidjo, bruggenbouwer bij uitstek, verwoordde het treffend tijdens een van haar optredens: ‘Het Holland Festival bestaat 75 jaar. Jullie mogen je in Nederland gelukkig prijzen dat je al die tijd een festival hebt gehad waar een uitwisseling van verschillende culturen kan plaatsvinden. Zonder kunst, zonder cultuur, is geen maatschappij/samenleving mogelijk.'
Associate artists
Dit jaar was een centrale rol in het festival weggelegd voor de Frans-Beninse zangeres Angélique Kidjo (1960) en de Duitse theaterregisseur Nicolas Stemann (1968). Er werd nieuw en bestaand werk van beiden getoond. Daarnaast werden de thema’s waar zij zich mee bezighouden, zoals representatie en klimaat, uitgediept, en er werden kunstenaars uitgenodigd met wie zij graag samenwerken of met wie zij zich verwant voelen. Dat hun brede belangstelling generaties, landsgrenzen en culturen overstijgt, was in het festival duidelijk terug te zien. Zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het festival waren beide kunstenaars bovendien zeer betrokken en gemotiveerd om contact te maken met publiek en andere makers.

Angélique Kidjo
Angélique Kidjo
Tijdens het openingsconcert Mother Nature nodigde Angélique Kidjo jonge sterren uit Afrika of met Afrikaanse roots uit op het podium. Met sommigen van hen, zoals Yemi Alade, een grote ster in Nigeria, deelde Kidjo nog niet eerder een podium. Naast nummers met Alade, Zeynab Abib, Blue Lab Beats en Ghetto Boy zong ze een nummer met de Surinaams-Nederlandse Jeangu Macrooy, die vervolgens zijn eigen nummer Gold liet horen. Voor Macrooy was dit een kans om een gedeeltelijk nieuw publiek te bereiken op een internationaal podium. Dat het klikte tussen Kidjo en Macrooy bleek wel toen zij hem na afloop van het Holland Festival ook uitnodigde voor een gastoptreden tijdens het festival Jazz à Vienne in Frankrijk.
→ lees meer

Nicolas Stemann
Nicolas Stemann
In Der Besuch der alten Dame speelden slechts twee acteurs alle rollen in deze Zwitserse klassieke tekst over schuld en boete. In het stuk kopen de inwoners van het plaatsje Güllen alvast nieuwe schoenen op krediet, terwijl ze hun verantwoordelijkheid ontkennen voor de aanstaande moord die de aankoop mogelijk maakt. Net zo werkt het volgens Stemann ook met onze massale ontkenning van verantwoordelijkheid met betrekking tot de klimaatcrisis: 'Nee hoor, wij vernietigen de planeet niet, wij rijden alleen maar in SUV's en boeken het af.'
→ lees meer
Netwerk en verwante artiesten
Naast de voorstellingen en concerten van de associates zelf, kwamen meerdere programmaonderdelen voort uit gesprekken met de associates en hun netwerk.
→ lees meer
programma 2022
Festivalthema's
Twee thema’s die uit de gesprekken met de associate artists voortvloeiden en die in hun werk terugkwamen, waren representatie en klimaat. Wie mag of moet welke rol spelen? Welke perspectieven verdienen aandacht? En wat is de rol of verantwoordelijkheid van de kunstenaar in de huidige klimaatcrisis?
→ lees meer
Verdieping en achtergrond
De twee thema's werden tijdens het festival in verschillende programmaonderdelen verder uitgediept, zoals in filmprogramma's, talks, workshops en een expositie. → lees meer
Educatie
Het Holland Festival is ook een leeromgeving, met uiteenlopende activiteiten voor studenten en leerlingen van de middelbare school. → lees meer

Podcast inleidingen
Podcast inleidingen
De Groene Amsterdammer maakt voor het Holland Festival podcasts waarin voorstellingen worden uitgelicht en makers aan het woord komen. De podcasts bieden achtergrond en reflectie bij de programmering. Ze zijn te beluisteren als inleiding of als nabeschouwing voor bezoekers en voor iedereen die in het festival is geïnteresseerd.
Publieksbereik
Voor de 75e editie van het festival maakten we twee campagnes om het jubileum vorm te geven en het publiek te laten zien dat het festival na de coronapandemie nog altijd gezond en springlevend is.
→ lees meer
Publieksreacties
Recensies
Facts & figures
Holland Festival bedankt Vrienden en Partners
Het Holland Festival heeft in vijfenzeventig jaar 2.600 voorstellingen gepresenteerd. Al die buitengewone, inspirerende en uitdagende voorstellingen hebben we kunnen realiseren met inbreng van geweldige componisten, regisseurs, choreografen, filmmakers, kunstenaars, dansers, musici, acteurs performers en andere medewerkers, vrienden en partners. Ook danken wij het avontuurlijke publiek dat altijd weer het lef heeft zich te laten verrassen. Heel veel dank aan iedereen die het festival samen met ons steeds weer mogelijk maakt!
Het Holland Festival bedankt alle subsidiënten, fondsen, businesspartners en vele particuliere gevers voor hun enthousiasme en support: Ministerie van OCW, Gemeente Amsterdam, productiepartner Ammodo, hoofdbegunstiger Fonds 21, en onze partners Hartwig Art Foundation, Hotel Casa Amsterdam, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Brook Foundation, EY, Zadelhoff Cultuurfonds, Goethe-Institut Niederlande, Pro Helvetia, Institut français des Pays-Bas, Automobielbedrijf Van Vloten B.V., dr. Hendrik Muller's Vaderlands Fonds, W.E. Jansenfonds, Stichting Betrokkenen Stedelijke Vernieuwing, Gravin van Bylandt Stichting, D. Hellingman en Zoon B.V., Beam Systems, De Nederlandsche Bank, DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, G&S Vastgoed, Ledlease BV, Loyens & Loeff, Mertens AVR, Pension Homeland, Q-Park Nederland, ROEF Amsterdam, WestCord Art Hotel Amsterdam, Peitsman Licht en Geluid BV, Ampco Flashlight Sales, Events Light en Peak Audio.
Onze vrienden
Speciale dank aan onze Governors, Hartsvrienden, Beschermers, (Jonge) Begunstigers, Liefhebbers en de HF Young Circle van het Holland Festival.
Governors
Ronald Bax en Frank Lunenburg, G.J. van den Bergh en C. van den Bergh-Raat, Rob Defares, Arent Fock, H.J. ten Have en G.C. de Rooij, J. Kat en B. Johnson, Françoise van Rappard-Wanninkhof, M. Sanders, Tom de Swaan, Elise Wessels-van Houdt. Governors die anoniem wensen te blijven.
Hartsvrienden
Mavis Carrilho, Kommer en Josien Damen, Astrid Helstone en Diederik Burgersdijk, Bernard en Ineke Dijkhuizen, Nienke van den Hoek en Alexander Ribbink, Isaäc en Francien Kalisvaart, Kristine Kohlstrand, Joost en Marcelle Kuiper, Roland Kupers, Emma Moloney, Robert Jan en Mélanie van Ogtrop-Quintus, Marsha Plotnitsky, H.J. ten Have en G.C. de Rooij, Anthony en Melanie Ruys, Coen Teulings en Salomé Bentinck, Patty Voorsmit, Hans Wolfert en Marijke Brinkman, Wolbert en Barbara Vroom-Cramer. Hartsvrienden die anoniem wensen te blijven.
Beschermers
B. Amesz & E. Boswijk, M. Appeldoorn, Lodewijk Baljon en Ineke Hellingman, R.F. van den Bergh, Maarten Biermans en Helena Verhagen, S. Brada, Frans en Dorry Cladder-van Haersolte, Philip Drost, Sabine Vroom, J. Docter en E. van Luijk, Huub A. Doek, L. Dommering-van Rongen, Marianne Eisma, E.L. Eshuis, E. Granpré Moliere, M. Grotenhuis, V. Halberstadt, S. Haringa, W. en J. Jansen-Straver, Luuk H. Karsten, Monique Laenen en Titus Darley, Ton en Jannie Liefaard-van Dijk, A. van der Linden-Taverne, Sijbolt Noorda en Mieke van der Weij, Ben Noteboom, G. van Oenen, Pim en Antoinette Polak, Lisette Schuitemaker en Jos van Merendonk, C.W.M. Schunck, Ingeborg Snelleman en Arie Vreugdenhil, A.N. Stoop en S. Hazelhoff, P. Wakkie, O.L.O. en Tineke de Witt Wijnen-Jansen Schoonhoven. Beschermers die anoniem wensen te blijven.
Begunstigers
Nigel Bagley and Lorraine Dean, Ilonka van den Bercken, Ellen Birnie, Co Bleeker*, Femke Blokhuis, Jasper Bode, K. Bodon, Jan Bouws, E. Bracht, D. de Bruijn, G. van Capelleveen, Marie Hélène Cornips, M. Daamen, Prof. Cees Dam, J. Dekker, M. Doorman, Sylvia Dornseiffer, Chr. van Eeghen*, Ruud Emous, Monica Galer, Caroline van Gelderen, Susan Gloudemans, E. de Graaff-Van Meeteren, F. Grimmelikhuizen, D. Grobbe, Bureau Groen – Nicole Groen, Meike Hartelust en Just In't Velt, Ann van der Haven, Annelies Heidstra en Renze Hasper, Hagar Heijmans, B. Heijse en A.M. Heijse-Verbeek, Servaas Hensen, G. van Heteren, L. van Heteren, S. Hodes, J. Hopman*, J. Houtman, Roos Huls, E. Hummelen, Wendy van Ierschot, P. Jochems, Jan de Kater, R. Katwijk, Ytha Kempkes, J. Keukens, E. Kocken, Aron Kovacs, Casper van der Kruk, A. Ladan, Cees Lafeber, Hilde Laffeber-Nicolaï, M. Le Poole, M. Leenaers, M. Levenbach, A. Ligeon, T. Lodder, R. Mackenzie, D. van der Meer, E. van der Meer-Blok, Christa Meindersma, E. Merkx, Jaap Mulders, H. Nagtegaal, La Nube, Kay Bing Oen*, E. Overkamp en A. Verhoog, Jill Pisters, P. Price, F. Racké, J. Rammeloo, Jet de Ranitz, Wessel Reinink, Richard van Remmen, Peter Ruys, Inge Schmitt, A. Schneider, H. Schnitzler, G. Scholten, Joanne Schouten, Ronald Siemers – in herinnering -, P. Smit, G. Smits, A. Sonnen, W. Sorgdrager en F. Lekkerkerker*, K. Spanjer, Reinout Steenhuizen, C.P.-M.H.-L. Tegelaar, C. Teulings, H. Tjeenk Willink, A. Tjoa, M. Tjoe-Nij, Y. Tomberg, David van Traa, Tamara Trotman, Kurt Tschenett en Sasha Brunsmann, Frank Uffen, M. Verhoeff-Neef, Truus Visser, A. van Vliet, M.M. de Vos van Steenwijk, A. Wertheim, M. Witter, M. van Wulfften Palthe, M. Yazdanbakhsh, M.J. Zomer, P. van Zwieten en N. Aarnink. Begunstigers die anoniem wensen te blijven.
* extra bijdrage
Jonge Begunstigers
Helene Bakker, Aram Balian, Quirijn Bongaerts, Jonne ter Braak, Jasmin Farag, Joost Gorter, Brendon Humble, Judith Lekkerkerker, Eva Moerbeek, Pieter Nooitgedagt, Guus Schaepman, Eerke Steller, Rosanne Thesing & Melle Kromhout, Bart Truijens, Esther van der Veldt, Frank Verschoor, Tristen Vreugdenhil, Lonneke van der Waa
Jonge Begunstigers die anoniem wensen te blijven.
Liefhebbers
Alle 657 Liefhebbers.
Ontmoeten en samenkomen
Het festival is een plek om elkaar rondom voorstellingen te ontmoeten en na te praten, om samen het festival te beleven en elkaar enthousiast te maken over wat je gezien hebt of nog gaat zien. Vrienden kregen kijkjes achter de schermen bij Der Ring des Nibelungen en The Nation, ze ontmoetten de makers en spraken elkaar aan de bar over de verschillende thema’s in het festival. Een veelzeggende reactie van een Vriend vat de ervaring van het festival goed samen: ‘Kunst gaat pas leven als je er met anderen over kunt praten. Dat is een van de leukste dingen van het Holland Festival, de ontmoetingen voor- en achteraf.’
Wij maken ons op voor de 76e Holland Festival in juni 2023. Wil je het festival van dichtbij meemaken? Word dan net als vele anderen Vriend. Dan maken we met jouw steun het festival nog mooier. Meer informatie vind je hier.
Steun ons om ongekende en unieke voorstellingen mogelijk te maken.
Word Vriend
Holland Festival team
Holland Festival team
Dankzij het hele team van Holland Festival hebben we dit festival neer kunnen zetten.